Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Staroplaninski med i ove godine u Nemačkoj

rssBookmark and Share

Pirot 22.03.2014. Mondo

Pčelari iz Pirota, okupljeni u Udruženje pčelara "Stara planina", ove godine će na zahtevno nemačko tržište izvesti između 10 i 15 tona prvoklasnog bagremovog meda po ceni od 3,7 evra po kilogramu.

Staroplaninski med i ove godine u Nemačkoj

Kako je danas izjavila predsednica Udruženja pčelara "Stara planina" Ljiljana Pejčić, Nemcima je najinteresantniji bagremov med.

"Bagremov med sa Stare planine je malo lakši u odnosu na livadski, koji je izuzetno kvalitetan, pre svega zbog ogromnog broja vrsta lekovitog bilja na Staroj planini", kaže Pejčić.

Po njenim rečima, zahvaljujući brojnim olakšicama od strane države, ali i dobroj saradnji sa lokalnom samoupravom, u Pirotu se sve veći broj mladih ljudi opredeljuje za bavljenje pčelarstvom.

"Naše udruženje ima odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom a od ove godine i Ministarstvo poljoprivrede je donelo nove uredbe na osnovu kojih su povećane subvencije za pčelarstvo, a doneta je i uredba koja omogućava pčelarima da od države dobiju povraćaj čak polovine sredstava investiranih u nabavku nove opreme, što je odlična vest za sve koji se bave pčelarstvom", ističe ona.

Pejčićeva se, inače, i sama bavi pčelarstvom i zajedno sa suprugom drži oko 200 košnica uglavnom na Staroj planini, u okolini sela Gostuša.

Prošle godine pirotski pčelari iz drugog udruženja uspeli su da na tržište Italije takođe izvezu preko 25 tona bagremovog meda.

Poljoprivredno gazdinstvo Pejčić iz Gostuše dobitnik je i nagrade Robna marka iz Srbije na poslednjem Sajmu etno-hrane i pića koji je održan u Beogradu.


#   Pirot   Stara planina   subvencije   Dimitrovgrad   med   Ministarstvo poljoprivrede
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima