Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Demokratija košta":TV prenosi skupštine Niša 8 puta skuplji

rssBookmark and Share

Niš 24.05.2016. Gordana Bjeletić. N1

Skoro milion dinara po danu skupštinskog zasedanja, toliko se iz gradskog budžeta plaća novom vlasniku Niške televizije za direktan prenos skupštine.

Foto: N1
Foto: N1

Tendera nije bilo, jer je za samo pet sednica predviđen iznos nešto manji od pet miliona dinara, pa je javna nabavka sprovedena, a da javnost o njoj ne zna ništa. O detaljima ugovora u nadležnim upravama i ovoj televiziji danas nisu želeli da govore.

Šta se dešava u gradskom parlamentu Nišlije su godinama mogle da prate u direktnim prenosima, kojih neko vreme nakon privatizacije NTV nije bilo. Na njenom programu opet su prenosi, ali grad to plaća novom vlasniku. Koliko, odbornici, ali i predsednik skupštine kažu da ne znaju.

"Nisam informisan. To vladajuća većina, čujem, raspisuje konkurse, oglase, pa onda ih poništi pa onda to ide kao serija Mlada nevesta", kaže Dragoljub Ćirković iz SDS.

"Prvo, niti je to pitanje kojim sam se bavio, niti je to pitanje iz moje nadležnosti i nadležnosti skupštine grada", kaže Mile Ilić, predsednik Skupštine grada.

Koliko košta, zna gradonačelnik Zoran Perišić:"Brojku znam - za ovih prvih pet sednica je negde nešto 4.600, 4.700..." miliona dinara". Kako jedan prenos dnevno može da košta skoro 8.000 evra, nema objašnjenja.

Inače, u troškove prenosa ulaze amortizacija opreme, benzin, dnevnice snimatelja, nepredviđeni troškovi...

Sve to zajedno u cenovniku iste televizije, pre privatizacije, koštalo je skoro osam puta manje, oko 1.000 evra. Na šta će novi vlasnici potrošiti skoro 8.000 evra dnevno - nisu odgovorili i nisu se javljali na telefon.

Sve je po zakonu, kaže gradonačelnik.

"Na kraju krajeva to je išlo na javnu nabavku, za bilo koju kuću da se javi i ispuni uslove koje smo tražili, pokrivenosti pre svega", kaže Perišić.

Javila se, međutim, samo jedna, čiji su novi vlasnici u direktnoj vezi sa dve niške televizije: Belami, čiji je vlasnik Vitko Radomirović i Zona plus, za koju se vezuje porodica Gašić, a upravo su oni i na medijskom konkursu dobili najviše novca.

Ovaj skupštinski saziv zasedao je više od 40 puta, tako da bi samo prenos sednica Nišlije mogao da košta skoro 40.000.000 dinara.

"To je pitanje procene svakog čoveka. Demokratija na kraju krajeva košta", zaključuje Mile Ilić, predsednik Skupštine grada.

Više na: http://rs.n1info.com/

Komentara: 0


#   Niš   NTV  Mile Ilić   Zoran Perišić   sednica  Belami RTV   Skupština grada Niša   TV Zona Plus  TV prenos  Vitko Radomirović
@ProfdrPerisic @belamiportal @


 


[ Dodaj komentar ]