Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ruski helikopter Mi-8 gasi požare po Srbiji

rssBookmark and Share

Niš 08.08.2017. Južna Srbija Info

Nažalost, prognoze Republičkog hitrometeorološkog zavoda pokazale su se tačnim, cela zemlja je pod uticajem ekstremno toplog vazdušnog talasa. Kao posledica toga, javljaju se masivni požari na otvorenom prostoru.

Foto: RSHC
Foto: RSHC

Stručnjaci Sektora za vanredne situacije su predvideli tu pretnju. Snage i sredstva su mobilisani ranije, uključujući i helikoptere Ministarstva unutrašnjih poslova. To su mobilna i operativna sredstva, koja su veoma efikasna, ali ne i u slučaju masivnih požara. Doneta je odluka da se primeni iskustvo stečeno u nedavnoj prošlosti, u vidu realizacije srpsko-ruskog međuvladinog Sporazuma od 20.10.2009.godine o saradnji u oblasti vanrednog humanitarnog reagovanja. Na aerodromu u Nišu su 2012. i 2014.godine bili razmešteni IL-76, Be-200 i Ka-32. Osim toga, danas u Nišu je formiran i aktivno radi SRHC (Srpsko-ruski humanitarni centar), čiji je zadatak da učestvuje u takvim zajedničkim akcijama.

Rukovodstvo Sektora za vanredne situacije je dalo predlog o zahtevu za ruskim Mi-8, koji bi svojim mogućnostima (kapacitet 5 tona vode) mogao da doprinese u borbi srpskih vatrogasaca sa stihijom kao moćan instrument u borbi protiv požara. Traženi MI-8 iz MČS-a Rusije opremljen je svim neophodnostima za otklanjanje vanrednih situacija prirodnog karaktera.

SVS MUP-a Srbije je štab organizacije u borbi protiv stihija, tamo se prikupljaju sve informacije, vrši procena, donose neophodne odluke i određuju prioritetne oblasti gde je neophodno skoncentrisati snage.

2. avgusta je Mi-8 sleteo u Niš oko 22 časa nakon celodnevnog leta iz Moskve. Sledećeg dana izvršen je tehnički pregled i rešavanje niza organizacijskih pitanja. U SRHC-u je održan radni sastanak ruskih i srpskih pilota u prisustvu predstavnika SVS-a (načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović), rukovodstva i pripadnika Centra. Centar je potvrdio svoju spremnost da se priključi operacijama sa svojim snagama i tehnikom, i stavi svoje ljudstvo na raspolaganje u slučaju potrebe.

Rad Mi-8 tokom borbe sa požarima je složena operacija koja zahteva pripremu i koordinirani rad u vazduhu i na zemlji.

5. avgusta su ruski piloti sa srpskim kolegama sproveli izviđanje terena u okolini Svrljiga, ali je doneta odluka da se Mi-8 ne koristi tamo zbog manjih razmera požara i mogućnosti da se vatra ugasi sa zemlje.

6. avgusta je na osnovu informacije iz štaba rukovodstva, helikopter krenuo je na jug Srbije u rejon Bosilegrada, gde je lokalizovao šumske požare u blizini naselja Gornja Ljubata.

Tokom zadatka, helikopter je bio u vazduhu 3 sata, vodozahvat iz Lisinskog jezera bio je izvršen 3 puta, ukupne zapremine oko 8 tona vode. Sačuvana je površina od nekoliko desetina hektara šume, spasena od uništenja imovina, objekti i kuće na području sa oko hiljadu stanovnika. Bez obzira na to što su dnevne temperature prevazilazile 40 stepeni, iskustvo Rusa i pomoć srpskih kolega doprineli su operativnoj lokalizaciji žarišta požara.

Predstavnik SRHC-a (prevodilac) je sve vreme obezbeđivao rad posade.

Nakon povratka u Niš komandant posade Mi-8 Vladimir Serišev je izjavio: „Teren je planinski, nepristupačan, gorele su velike površine, morali smo da radimo sa malih visina. Uveren sam da je Mi-8 najpogodniji za ovakav teren. Verujem da će korišćenje ovog helikoptera smanjiti rizik od nastanka novih požara i da će biti efikasno sredstvo u borbi protiv požara... Danas smo to pokazali u praksi...“

Komentara: 0


#   Niš   Bosilegrad   požar   Srđan Mitrović   RSHC Ruski humanitarni centar   helikopter   tehnički pregled   jug Srbije
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima