Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Ruski Mi-8 gasio požar kod Bosilegrada

rssBookmark and Share

Niš 07.08.2017. RTS

Mi-8, ruski helikopter, koji je 2. avgusta sleteo u Niš, gasio je požar u rejonu Bosilegrada koji je uspešno lokalizovan, saopšteno je iz Srpsko-ruskog humanitarnog centra.

Ruski Mi-8 gasio požar kod Bosilegrada

Helikopter Mi-8 je u nedelju krenuo na jug Srbije, kod Bosilegrada, gde je lokalizovao šumske požare u blizini naselja Gornja Ljubata, čime je sačuvana površina od nekoliko desetina hektara šume, kao i imovina, objekti i kuće na području sa oko hiljadu stanovnika.

Komandant posade Vladimir Serišev rekao je, nakon povratka u Niš, da je teren na kojem je izbio požar planinski i nepristupačan, te dodao da su gorele velike površine, pa se gasilo sa malih visina.

"Uveren sam da je Mi-8 najpogodniji za ovakav teren i verujem da će korišćenje ovog helikoptera smanjiti rizik od nastanka novih požara i da će biti efikasno sredstvo u borbi protiv požara", rekao je Serišev, a navodi se u saopštenju.

Inače, Sektor za vanredne situacije je dao predlog o zahtevu za ruskim Mi-8, koji bi svojim mogućnostima, kapaciteta 5 tona vode, doprineo u borbi srpskih vatrogasaca kao moćan instrument u borbi protiv požara.

Ruski piloti su, sa srpskim kolegama, 5. avgusta sproveli izviđanje terena u okolini Svrljiga, ali je tada doneta odluka da se Mi-8 ne koristi zbog manjih razmera požara i mogućnosti da se vatra ugasi sa zemlje.

Mi-8 sleteo je u Niš 2. avgusta, gde će na aerodromu "Konstantin Veliki" ostati do 31. avgusta na osnovu Sporazuma Vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama.

Komentara: 0


#   Niš   Bosilegrad   požar   RSHC Ruski humanitarni centar   sektor za vanredne situacije   helikopter   jug Srbije
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima