Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Opera „Karmen“ pred niškom publikom

rssBookmark and Share

Niš 07.06.2022. Južna Srbija Info

Premijera opere “Karmen” Žorža Bizea u režiji Ivana Vukovića, biće izvedena 14. juna u 20 sati na sceni niškog pozorišta, a do kraja sezone, publika može da očekuje i izvođenje na Letnjoj pozornici u Tvrđavi , čime bi operska scena počela da živi punim plućima, koristeći sve potencijale umetničke i kulturne scene Niša.

Ilustracija
Ilustracija

Dirigent opere je Dejan Savić. Prva repriza planirana je za 17. jun u 20.00, a pod otvorenim nebom Letnje pozornice biće izvedena 27. jun.

Ova opera je zajednički projekat Niškog simfonijskog orkestra, Fakulteta umetnosti u Nišu i Narodnog pozorišta, a pokrovitelj je grad Niš.

„Adriana Anastasov, gradska većnica za kulturu i turizam kazala je da će Opera Nišlijama biti prikazana na najbolji mogući način i pozivala sve sugrađane da pogledaju ovo umetničko delo“, kazala je Anastasov.

Većnica je kazala da će ovaj projekat Grad snažno, kao i do sada, podržavati i narednih godina.

Prema rečima reditelja Ivana Vukovića, veliko je uzbuđenje kada se spoje ljudi iz pozorišta i orkestra na jednoj sceni.

„Atmosfera na našim probama koje uglavnom završavamo apaluzom je nešto vredno svog truda“, ističe Vuković.

Aleksandra Ristić (mecocopran) u ulozi Karmen, profesorka na Fakultetu umetnosti u Nišu objašnjava da energija koju nosi Karmen ne ostavlja ravnodušnim, a kao recept za dugotrajnost izvođenja svakako izdvaja muziku.

„Sama ta presija da se ona izvodi stotinama godina, a da vi sad treba nešto novo da date toj Karmen, za mene je bio veliki izazov. Prvo sam mesecima razmišljala o tom karakteru pre nego što sam počela da radim usvajam tu ulogu. Uloga je jako zahtevna i karakterno i fizički. Nema trenutka predaha, a sve je do poslednje kapi krvi. Energija koju nosi Karmen ne može Vas ostaviti ravnodušnim“, kazala je Aleksandra Ristić u ulozi Karmen, profesorka na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Saša Arsenkov (tenor) u ulozi Don Hose – a, takođe profesor na Fakultetu Umetnosti napominje da se nada da će biti lepa i malo drugačija kao i prethodne dve koje su bile vesele i zanimljive. Ovo je ipak dramski repertor, kao što znate Karmen završava tragično, tako da je malo drugačiji iskorak u celoj našoj glumačkoj i pevačkoj karijeri, kaže Arsenkov.

Žorž Bize bio je francuski kompozitor i pijanista. Najpoznatije Bizeovo delo je svakako opera Karmen nastala 1875. godine, prema istoimenom komadu Prospera Merimea. Premijera ove opere bila je potpuni neuspeh. Nenaviknuta na ovakav sadržaj i na neobičnu orkestraciju, publika se u početku dosađivala, a kasnije čak i zviždala i glasno negodovala. Ovu katastrofu upotpunile su i loše kritike, koje su izašle u štampi sledećeg dana. Operu su, međutim, pohvalili pravi poznavaoci muzike – Debisi, Sen-Sans, Čajkovski i Brams, koji je odgledao operu dvadeset puta i tvrdio da je to najbolja opera ikad napisana. Karmen je kasnije zaista i postigla nezapamćen uspeh i postala najpoznatija opera ikada, ali Bize to nije doživeo. Napor koji je uložio u nastanak i pripremu opere, kao i veliko razočarenje zbog njene propasti na premijeri bili su preveliki udarac za njega. Umro je 03. juna 1875. godine, u 36-oj godini, od srčanog udara, samo par meseci posle tragične premijere.

 

 


#   Niš   Saša Arsenkov   Narodno pozorište   opera   Karmen opera
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima