Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Rekonstrukcija stadiona Čair

rssBookmark and Share

Niš 16.03.2011. Grad Niš

U Sportskom centru Čair održana je prezentacija rekonstrukcije stadiona ''Čair'' u Nišu u prisustvu gradonačelnika Miloša Simonovića i njegovih saradnika, predstavnika FK Radnički i velikog broja sportskih radnika. Projekat su prezentovali nadležni iz projektnog centra ''Nišprojekt''.

Rekonstrukcija stadiona Čair

Za rekonstrukciju stadiona "Čair" biće izdvojeno 925 miliona dinara, od čega će Grad i Ministarstvo izdvojiti po 10%, a ostatak će biti obezbeđen preko kreditne linije Fonda za razvoj Srbije.

Prema predviđenoj dinamici radova očekuje se da rekonstrukcija bude završena za 270 dana kada će Niš dobiti stadion po kriterijumima FIFE.

Glavnim projektnom predviđena je rekonstrukcija tribine na istočnoj strani za 6966 gledalaca, tribine na južnoj i severnoj strani za 9037 gledalaca kao i rekonstrukcija zapadne tribine za 2154. U poslednjoj fazi biće pokrivene istočna, južna i severna tribina.

Rekonstruisani stadion moći će da primi 18151 gledaoca uz dodatne VIP lože sa 120 mesta kao i ložu za medije sa 50 mesta.

Kod ulaza gledalaca na stadion predviđeni su automati sa elektronskim čitačima karata a maksimalno vreme izlaska gledalaca je 8 minuta, dok su preporuke FIFA 10 minuta. Za sve sportske manifestacije na stadionu svaki gledalac mora imati svoje sedište koje je numerisano a raspored sedišta na tribinama zadovoljava standarde FIFA.

Prema standardima FIFA prostor za igrače, službena lica i medije biće na istoj strani i zato istočna tribina kao novoizgrađena koja to omogućuje postaje primarna. U novom prostoru biće smeštene svlačionice za oba tima i sudije, ambulante, VIP loža sa posebnim ulazom i liftom, prostorije za novinare i press sala, kafe restoran, prostorija za antidoping kontrolu, sala za režiju i TV prenose, kao i poseban prostor za reportažna kola.

Kako to nalažu propisi FIFA, fudbaleri će autobusima ulaziti u prostor unutar istočne tribine, tako da neće biti mogućnosti da igrači imaju fizički kontakt sa navijačima. Takođe, poseban parking unutar tribina planiran je i za vozila sudija i delegata. VIP zvanice će imati svoj podzemni parking, što omogućava posetu i najviših državnih zvanica i gostiju.

Za igrače i službena lica predviđen je poseban pešački i ulaz za 2 autobusa za igrače. Sa parking prostora ulazi se u zajednički prostor, miks zonu, koji je povezan sa izlaskom na teren i salom za konferencije za novinare. Za igrače su predviđene dve iste svlačionice za domaću i gostujuću ekipu.

Prostor za antidoping kontrolu sastoji se od 2 prostorije sa zasebnim sanitarnim blokom. Prostor za pružanje prve pomoći direktno je povezan sa miks zonom, odnosno terenom i parkingom sa vozilom prve pomoći.

Za VIP posetioce predviđen je poseban pešački i auto ulaz sa zasebnim parking prostorom za putnička vozila i ovaj ulaz je preko miks zone povezan sa salom za konferencije za novinare. VIP loža ima kapacitet od 120 mesta.

Za predstavnike medija predviđen je poseban ulaz sa prijemnim odeljenjem gde se obavlja akreditacija svih predstavnika. Medijski blok ima sopstveni sanitarni blok. Iz ulaznog prostora prilazi se sali za pres konferencije koja je povezana sa miks zonom zbog intervjuisanja takmičara pre i posle utakmice. Pres sala može se koristiti i van vremena odigravanja utakmica i takmičenja. Za novinare je predviđena i posebna prostorija za rad i slanje izveštaja sa velikim brojem telekomunikacijskih veza. Za fotografe je predviđena posebna prostorija sa kasetama za smeštaj i čuvanje opreme. Projekat predviđa i mesto za reportažna kola za TV prenose sa prostorijom za režiju. U sklopu ovog prostora nalaziće se i kabina za upravljanje semaforom i razglasom i kabine za komentatore. Salon za medije ima mini bar i može se koristiti i van utakmica kao novinarski klub. Prostor za medije povezan je i sa prostorijama uprave stadiona.

Niški stadion izgrađen je 1963. godine i u taj objekat nije ulagano poslednjih 30 godina. Posle rekonstrukcije niški stadion dobiće sasvim novi izgled i biće rekonstruisan po standardima FIFA.

Posle izgradnje otvorenih bazena i rekonstrukcije hale ''Čair'' kao i potpunom rekonstrukcijom stadiona u ''Čairu'', Niš će dobiti jedinstveni sportski kompleks. Izgradnjom svih ovih objekata Niš će obnoviti i završiti izgradnju kompletne sportske infrastrukture.


#   Niš   Čair   TV prenos   svlačionice
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima