Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poniranje Kuršumlijske banje

rssBookmark and Share

Kuršumlijska Banja 22.11.2011. Izvor: RTS, B92

Termomineralna voda Kuršumlijske banje, koja se decenijama koristila za lečenje reumatizma i ginekoloških oboljenja, nekontrolisano otiče i plavi napuštene vile i kuće.

Poniranje Kuršumlijske banje

Nekontrolisano izlivanje termomineralne vode u Kuršumlijskoj banji preti da ugrozi hotel "Žubor" koji ne radi već desetak godina, a u kojem je nekada godišnje boravilo po deset hiljada gostiju.

U to vreme, Nevenka Jović vratila se u rodno mesto kako bi našla posao u turizmu. Vremena su se promenila, ona je ostala bez posla a ona je postala svedok propadanja banje:

"Nebriga, nemar za ovako divnu prirodu. Ovo je zločin. Velika je šteta što sve ovo ovako propada."

Termomineralne vode, kojih je ovde u izobilju, umesto da se koriste za lečenje, nekontrolisano plave napuštene vile i kuće i prete da ugroze sablasno prazan hotel.

"Gledajte, kako su tu kuće razrušene. Nema nikoga", pokazuje Dušanka Kuzmanović. "Voda nas je poplavila. Tu će jednog dana biti ponor. Kuća je u vodi i još dođu da mi traže porez za gradsko-građevinsko zemljište. Za šta?"

Pomoć su tražili od lokalnih vlasti u Kuršumliji. Obraćali su se i Fondu penzionog i invalidskog osiguranja, koji je u međuvremenu postao većinski vlasnik stacionara.

"Sve oko hotela je propalo, nije se vodilo računa", kaže Dejan Milošević, zamenik predsednika opštine, "Niko nije ni tražio pomoć od države da se Žubor ponovo pokrene."

Iz Fonda PIO niko nije želeo pred kameru. Kažu da je hotel njihov i da se u narednom periodu ne planira njegova rekonstrukcija a ni popravka popucalih cevi iz kojih lekovita voda otiče.

 

video...

Komentara: 0


#   voda   Kuršumlijska Banja   Dejan Milošević   bez posla   građevinsko zemljište
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}