Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Razvoj seoskog turizma

rssBookmark and Share

Aleksinac 05.07.2010. Tanjug, foto: novosti

Aleksinačka opština gostima nudi obilazak Bovanskog jezera, crkve pukovnika Rajevskog, manastira Svetog Stefana i Jasenove vode na Jastrepcu

Razvoj seoskog turizma
Opština Aleksinac tek poslednje dve godine čini napore da razvije seoski turizam, sa kojim je uspešno startovalo nekoliko domaćinstava u selima Lipovac i Radevac, izjavio je danas rukovodilac sektora za turizam u aleksinačkoj opštini Dragan Ristić.

Ristić je na konferenciji za novinare ukazao da je cilj da se podstaknu seoska domaćisntva da za prijem gostiju preurede autentične stare zgrade, u moravskom stilu, za šta će konkurisati za podsticajna sredstva ministarstava poljoprivrede i ekonomije.

Domaćini gostima nude obilazak Bovanskog jezera, crkve pukovnika Rajevskog (poznatog po tome što je poslužio kao model za lik Vronskog iz "Ane Karenjine"), manastira Svetog Stefana iz 14. veka i Jasenove vode na Jastrepcu.

Pored toga, gosti mogu da se bave ribolovom ili da zajedno sa domaćinima spremaju sokove i džemove od voća koje su sami ubrali.

Ristić je rekao da je pre dva meseca na teritoriji opštine završeno postavljanje turističke signalizacije, koja bi trebalo da olakša putnicima da dođu do neke turističke destinacije.

Organizacija za turizam i sport opštine Aleksinac je pripremila programe jednodnevnih i dvodnevnih izleta za organizovane grupe koji, ored pomenutih istorijskih znamenitosti, obuhvataju i obilazak crkve Svetog Nestora sa grobnicom srpskog vojnika iz turskih ratova i manastira Sveti Roman iz devetog veka.

Program predviđa i posetu Spomen području Deligrad, posetu Galeriji starih zanata, parku "Brđanka", manastiru Svete bogorodice, Soko Banji i Ribraskoj Banji.


Komentara: 0


#   Aleksinac     Sveti Roman   Dragan Ristić   Opština Aleksinac   seoski turizam
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima