Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Danas je Međunarodni dan pismenosti

rssBookmark and Share

Vranje 08.09.2016. Južna Srbija Info

UNESKO je 17. novembra 1965. proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti. Ovaj praznik prvi put je obeležen 1966. Njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva.

Danas je Međunarodni dan pismenosti

Svake godine na ovaj dan UNESKO podseća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou. Proslave se održavaju širom sveta pa i u našoj zemlji.

Oko 775 miliona odraslih ljudi ima problem s nedostatkom minimalne pismenosti; 1 od 5 odraslih još ujek je nepismen, a 2 trećine od tog broja čine žene; 60,7 miliona dece ne pohađa školu, a još mnogo njih pohađa je neredovno ili prekine školovanje.

Srbija - Vranje

U Srbiji je oko 850 hiljada stanovnika bez dana škole ili samo sa nekoliko razreda. Među obrazovanim stanovništvom najviše ima onih sa srednjom školom, a svega 6,5 procenata sa fakultetom. Poslednjih godina veći je broj visokoobrazovanih ljudi, jer se sve više mladih odlučuje da se stručno usavršava.

Jug Srbije zbog slabog ekonomskog razvoja je u najtežem položaju i kao i u svetu, najveći broj nepismenih su žene, pogotovo iz ruralnih krajeva.


#   Vranje   obrazovanje   pismenost   UNESKO   jug Srbije  
@UNESCO @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima