Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Kosovskoj Mitrovici ubijen Oliver Ivanović

rssBookmark and Share

Kosovska Mitrovica 16.01.2018. Južna Srbija Info

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP, preminuo je nakon što su ga nepoznati napadači jutros oko 8.15 pogodili sa nekoliko hitaca, na ulazu u svoju kancelariju u Kosovskoj Mitrovici.

Foto: Vikipedija
Foto: Vikipedija

Ivanović je nakon transporta u KBC Kosovska Mitrovica, ubrzo podlegao povredama.

Nepoznati napadači su jutros na njega ispalili pet hica kada je ulazio u prostorije stranke. Kako Novosti nezvanično prenose, napadači su najverovatnije koristili vatreno oružje sa prigušivačem. Jake policijske snage blokirale su deo grada u kojem se napad dogodio.

Advokat Nebojša Vlajić potvrdio je za Tanjug da je lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović podlegao povredama, nakon što je jutros upucan u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je dodao, Ivanović je imao više prostrelnih rana u gornjem delu tela, a lekari su pokušali reanimaciju, koja nije uspela.

"Obistinile su se naše najgore slutnje, lekari su objavili u 9.30 da je Oliver Ivanović preminuo. Pokušali su reanimaciju, ništa nije uspelo. On ima više prostrelnih rana u gornjem delu tela i nažalost sa time nije mogao da se izbori", rekao je Vlajić Tanjugu.

Vlajić nema informacija o tome kako je došlo do tragičnog događaja.

"To se desilo ispred ulaza u njegovu kancelariju, kada je krenuo na posao", rekao je Vlajić.

Oliver Ivanović, politički i humanitarni lider Srba s Kosova i predsednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", bio je i državni sekretar za Kosovo i Metohiju u nekadašnjem Ministarstvu za KiM.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće Ivanović je bio predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo, odakle je smenjen 2001. godine.

Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.

Od 2008. nalazio se mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zlocin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a sudenje je počelo 18. decembra te godine.

Avgusta 2015. Ivanović je započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je 21. januara 2016. godine bio osuđen na devet godina zatvora, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku.

Prošle godine pušten je da se brani sa slobode.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni auto je podmetnuta bomba.

Oliver Ivanović rođen je 1. aprila 1953. godine u selu Rznić kod Dečana. Osnovnu i Mašinsko-tehničku školu završio u Kosovskoj Mitrovici. Bio je pitomac Vojne akademije u Zagrebu, ali je napušta posle tri godine. Završio je Mašinski fakultet u Mitrovici, a u Prištini je diplomirao i na Ekonomskom fakultetu.

Radio je u mitrovačkom transportnom preduzeću "TransKosovo", fabrici keramičkih pločica "Mozaik" i predstavništvu firme "Hepok" iz Mostara. Od 1991. do 1998. bio je na čelu sportskog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Na mestu zamenika generalnog direktora kompanije "Feronikl" iz Glogovca proveo je period do 2004. godine, kada je postao direktor Nacionalne službe za zapošljavanje za Kosovo i Metohiju.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće Ivanović je postao predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo. Sa tog mesta smenjen je 2001. godine. Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.

Od 2008. nalazio se mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. Bio je član Socijaldemokratske partije koja više ne postoji. Bio je instruktor i međunarodni karate sudija. Bio je i predsednik karate kluba "Trepča".

Bio je oženjen i otac tri sina.


#   ubistvo   Kosovo i Metohija   Kosovska Mitrovica   Oliver Ivanović   štrajk glađu   Mašinski fakultet   podmetnuta bomba   državni sekretar
@Ivanovic_Oliver @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima