Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kfor pucao na Srbe, sedmoro ranjenih

rssBookmark and Share

Jarinje 27.09.2011. Autor : KiM Radio , Agencije | Foto : Tanjug

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević izjavio je da je do 14 sati u tu zdravstvenu ustanovu primljeno sedam osoba koje su povređene ranije danas na Jarinju, a iz bolnice apeluju na davaoce krvi da daju krv.

Kfor pucao na Srbe, sedmoro ranjenih

Prema Jakovljevićevim rečima, šest osoba se nalazi na prijemnom hiruškom odeljenju, sa ustrelnim i prostrelnim povredama od bojeve municije i jedna osoba primljena je na očno odeljenje zbog suzavca.

Jakovljević je rekao novinarima da je pucano i na njihovo sanitetsko vozilo i srećom, naglasio je, izbegnuta je tragedija i ekipa koja je ukazaivala pomoć nije povređena.

-Učinićemo sve da adekvatno zbrinemo sve povređene. Ne možemo odmah reći da li među povredenima ima životno ugroženih. Povređeni su, pošto im je ukazana prva pomoć, prebačeni na odeljenje intenzivne nege, rekao je on.

Prema dosadašnjim informacijama lekara za sada niko nije životno ugrožen, naglasio je Jakovljević.

Ispred bolnice u Kosovskoj Mitrovici pristižu rodbina i građani koji se interesuju za zdravlje povređenih.

Na alternativnom putu kod administrativnog prelaza Jarinje danas oko 13 časova došlo je do novog sukoba građana i pripadnika Kfora.

Incidenti na Jarinju !

Kfor bacio suzavac i šok bombe na okupljene Srbe kod Jarinja. Ima povređenih. Vojnici KFOR-a uklonili barikade na alternativnom putu kod Jarinja.

Nekoliko ljudi povređeno je u sukobu vojnika Kfora i Srba u blizini prelaza Jarinje. Povredjeni su sa tri vozila saniteta odvezeni sa prelaza na kojem je Kfor oko 13 sati bacio suzavac i šok bombe.

Pre nekoliko minuta povređeni su zbrinuti u Kliničkom centar u Kosovskoj Mitrovici.

Novi sukobi nastali pošto su lokalni Srbi kamenicama gađali u pravcu Kfora makon što je jedan kamion dovezen ispred bodljikave žice kojom su pripadnici Kfora blokirali alternativni put ka centralnoj Srbiji. Kfor je zatim uzvratio većom količinom suzavca i gumenim mecima. Automobil Tanjugove ekipe oštećen je gumenim mecima.

 

Sedmoro Srba ranjeno na Jarinju !

Šestoro  Srba primljeno je u Klinički centar u Kosovskoj Mitrovici sa prostrelnim ranama zadobijenim u sukobu sa pripadnicima KFOR-a na administrativnom prelazu Jarinje, javlja urednik KIM radija Predrag Radonjić.

Osim šestoro teže povređenih Srba još jednoj osobi je ukazana lekarska pomoć na očnom odeljenju mitrovičke bolnice zbog povrede oka od suzavca.

U razgovoru sa ekipom KIM radija direktor Kliničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Jakovljević nije mogao da ocenjuje zdravstveno stanje povređenih jer je u toku njihovo medicinsko zbrinjavanje.

Kako KIM radio saznaje nešto posle 13 časova pucano je i na jedno od vozila Hitne pomoći koje je sada parkirano ispred KBC-a Kosovska Mitrovica i na kome se vidi šoferšajbna koja je probijena metkom.

Situacija na severu je i dalje vrlo napeta i neizvesna a Srbi se u sve većem broju okupljaju kod prelaza Jarinje.

 

KFOR: Vojnici bili primorani da pucaju !

Zamenik portparola KFOR-a Kai Gudenoge izjavio je da su vojnici bili primorani da "u samoodbrani" ispale gumene metke na Srbe okupljene na putu kod administrativnog prelaza Jarinje, na severu Kosova.

-Srbi su gađali kamenicama nemačke vojnike. Jedan vojnik je pogođen i vojnici su morali da ispale gumene metke u samoodbrani, rekao je predstavnik KFOR-a agenciji Frans pres u Prištini.

Gudenoge je ocenio da je situacija sada "apsolutno mirna, ali se može u svakom trenutku promeniti".

U prethodnom incidentu, oko 10.30, građani su kamenicama gađali pripadnike KFOR-a, koji su im uzvratili suzavcem.

Taj sukob je veoma brzo okončan pošto je predsednik opštine Leposavić Branko Ninić pozvao građane da ostanu mirni i da se mirnim putem bore za svoje legitimne zahteve.

KFOR je taj alternativni put rano jutros zatvorio. Tada je takođe upotrebio suzavac i lišio slobode sve koji su pokušali da prođu tim putem.

KFOR je, nešto oko 10 sati, završio akciju zatvaranja alternativnog puta, i uklanjanja barikade do svoje baze.

U toku ove akcije KFOR je priveo, pa pustio na slobodu pet osoba, koje su dežurale ispred barikade na Jarinju.

Takođe KFOR od jutros hapsi sva lica koja koriste alternativni put oko Jarinja.
Jutros posle 7 časova nemački vojnici lišili su priveli dva lica koja su se našla na tom putu iz pravca Raške.

Pripadnici Kfora sinoć su sproveli akciju uklanjanje glavne barikade od šljunka, na putu koji administrativni prelaz Jarinje povezuje sa njihovom bazom u blizini, ali su Srbi nedaleko odatle postavili novu barikadu, kojom je i dalje blokiran putni pravac prema Jarinju.


#   Jarinje   predsednik opštine   Klinički centar   životno ugrožen   prva pomoć
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima