Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Opasne materije na prostoru EI Niš

rssBookmark and Share

Niš 23.10.2010. Izvor: B92

Na prostoru Elektronske industrije Niš nalazi se oko 400 tona opasnih materija koje su zaostale iz perioda kada je holding uspešno poslovao.

Opasne materije na prostoru EI Niš

Niš - Boce, burad i džakovi sa hemikalijama odloženi su na neobezbeđenim mestima gde je pristup moguć gotovo svakome.

Početkom godine Elektronska industrija je od Ministarstva ekologije dobila sredstva za uklanjanje ovih materija, ali su zbog grešaka u proceduri sredstva vraćena. Ponovljeni postupak je u toku.

Na otvorenom prostoru u improvizovanim magacinima, godinama unazad stoje džakovi, boce i burad u kojima ima preko 50 tona opasnih materija u čvrstom stanju. U rezervoarima EI Niš je preko 320 tona taložnog mulja koji, pored ostalog, sadrži kancerogenu materiju kadmijum.

Posle kontrole republičke inspekcije za zaštitu životne sredine koja je pokazala da su hemikalije neadekvatno uskladištene, naložena je njihova dislokacija, a Ministarstvo za ekologiju je za tu svrhu odobrilo 20 miliona dinara.

Sredstrva su početkom juna vraćena ministarstvu jer nije sprovedena odgovarajuća procedura.

Procedura je ponovljena i direktor holdinga očekuje da narednih dana ministarstvo ponovo odobri sredstva za dislokaciju opasnih materija.

Do tada će holding plaćati oko 500.000 dinara mesečno obezbeđenje i dežurstvo vatrogasne ekipe jer spada u prvu kategoriju opasnosti.

Ukoliko Ministarstvo ponovo odobri sredstva opasne materije iz EI Niš će biti uništene u Austriji ili Nemačkoj jer u Srbiji ne postoji centar za uništavanje ovakvog otpada.



#   Niš   EI Niš   Elektronska industrija
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima