Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Опасне материје на простору ЕИ Ниш

rssBookmark and Share

Ниш 23.10.2010. Извор: Б92

На простору Електронске индустрије Ниш налази се око 400 тона опасних материја које су заостале из периода када је холдинг успешно пословао.

Опасне материје на простору ЕИ Ниш

Ниш - Боце, бурад и џакови са хемикалијама одложени су на необезбеђеним местима где је приступ могућ готово свакоме.

Почетком године Електронска индустрија је од Министарства екологије добила средства за уклањање ових материја, али су због грешака у процедури средства враћена. Поновљени поступак је у току.

На отвореном простору у импровизованим магацинима, годинама уназад стоје џакови, боце и бурад у којима има преко 50 тона опасних материја у чврстом стању. У резервоарима ЕИ Ниш је преко 320 тона таложног муља који, поред осталог, садржи канцерогену материју кадмијум.

После контроле републичке инспекције за заштиту животне средине која је показала да су хемикалије неадекватно ускладиштене, наложена је њихова дислокација, а Министарство за екологију је за ту сврху одобрило 20 милиона динара.

Средстрва су почетком јуна враћена министарству јер није спроведена одговарајућа процедура.

Процедура је поновљена и директор холдинга очекује да наредних дана министарство поново одобри средства за дислокацију опасних материја.

До тада ће холдинг плаћати око 500.000 динара месечно обезбеђење и дежурство ватрогасне екипе јер спада у прву категорију опасности.

Уколико Министарство поново одобри средства опасне материје из ЕИ Ниш ће бити уништене у Аустрији или Немачкој јер у Србији не постоји центар за уништавање оваквог отпада.



#   Ниш   ЕИ Ниш   Електронска индустрија
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима