Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Opština Medveđa na raskrsnici

rssBookmark and Share

Medveđa 31.01.2011. Dušan Kocić

Zahvaljujući donaciji od milion evra, u Medveđi će proraditi pogon za izradu paleta, briketa i drugih proizvoda, gde će se zaposliti 40 radnika, a uskoro će početi i gradnja - zatvora

Opština Medveđa na raskrsnici

MEDVEĐA - Prevladane su mnoge barijere, bezbedonosne prilike su dobre, nema incidenata, krećemo novim razvojnim putem! – beležimo reči Slobodana Draškovića, predsednika ove opštine, koji je već deset godina na toj dužnosti, jer je dobio podršku svih nacionalnih zajednica.

Zahvaljujući donaciji od milion evra, u Medveđi će uskoro proraditi pogon za izradu paleta, briketa i drugih proizvoda, a biće otvoreno 40 radnih mesta. O tome je postignut dogovor sa privrednicima iz Slovenije, koji su zainteresovani za razvoj ovoga kraja, a firma koja će se graditi sredstvima donatora biće javno preduzeće.

-To je prva značajnija investicija Slovenaca u našem kraju. Nadamo se da će ih biti još, jer su se privrednici iz te zemlje uverili da ovde ima uslova za otvaranje novim, malih pogona i zapošljavanje vrednih radnika – kaže Drašković.

Prošle godine u Medveđi, je do posla u rudniku olova, zlata i cinka Lece došlo 260 radnika, što je i pajveći broj novootvorenih radnih mesta u poslednjih deset godina. Planovi su mnogo ambiciozniji, jer će novog zapošljavanja biti i u Sijarinskoj Banji, gde ruski investitori planiraju gradnju hotela, ali i manjim pogonima koji bi trebalo da prorade tokom ove i narednih godina.

Rudnik Lece pre tri godine kupio je – Farmakom iz Šapca i u razvoj uložio deset miliona evra, a stručnjaci ocenjuju da će se ta investicija brzo isplatiti, jer ima rezervi rude za normalnu eksploataciju u narednih pedeset godina. Filip Petrovski, direktor rudnika Lece, ističe da su izuzetno značajna sredstva uložena u nabavku najsavremenije opreme i već sada se plan ostvaruje sa oko 80 odsto, a uskoro će učinak biti veći što će omogućiti zaposlenje novih rudara I drugih stručnjaka.

Jedan od učenika poslednje generacije rudarskog smera u Tehničkoj školi u Medveđi, Alen Simić, koji je stekao diplomu rudarskog tehničara, kaže da je tek u 38. godini uspeo da radio ono što je njegov poziv, jer je u pogonu flotacije rudnika Lece angažovan pre nekoliko meseci i sada su njegi planovi isključivo vezani za Medveđu.

-Ovo je za mene početak novoga života i nastavak višedecenijske tradicije, jer se i otac bavio rudarskim poslom! – beležimo reči tridesetdvogodišnjeg Milivoja Cvetkovića, oca troje dece, koji je do privremenog posla dolazio daleko od Medveđe i rodnog Bučumeta, ali se uvek nadao da će krenuti proizvodnja u rudniku Lece, koji se nalazi nekoliko kilometara od njegove rodne kuće.

U nerazvijenoj, višenacionalnoj opštini Medveđa, u Jablaničkom okrugu, prvih dana ovogodišnje građevinske sezone, odnosno na prileće, počeće gradnja zatvora.

Gradnja ovog objekta najavljivana je poslednjih godina, ali do realizacije projekta na površini od pet hektara nije došlo, jer je sedam vlasnika parcela, gde je trebalo da se gradi, tražilo ,,pravičnu nadoknadu’’ za uzeto zemljište.

Uz pomoć stručnjaka lokalne samouprave Medveđe, movinsko-pravni odnosi su rešeni i nema niakvih smetnji da u ovom kraju bude sagrađen prvi zatvor, jer su i sredstva za tu namenu obezbeđena iz republičkih izvora.

Zatvor ima kapacitet 500 mesta, a predviđeno je da bude u funkciji krajem ove godine.

U Medveđi ocenjuju da je gradnja ovog objekta ,,razvojna šansa’’ i prilika za zaustavljanje migracije, ali i dolazak stručnjaka.

Ima krajeva u Srbiji koji su, i pored ,,velikih priča o malim stvarima’’, i dalje nerazvijeni. Po tome je poslednjih decenija prednjačila višenacionalna Medveđa, kraj koji se prostire duž administrativne međe sa Kosovom i Metohijom. U poslednje vreme menja se ružna slika: na zajedničkom poslu su i Srbi i Albanci ovog krajolika juga Sribje.

 


#   Medveđa   opština
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima