Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Partijski kadrovi bez redovnih plata

rssBookmark and Share

28.10.2010. Milica Ivanović, Blic

Za razliku od 734 stalno zaposlenih lekara, sestara i pomoćnog osoblja u leskovačkom Domu zdravlja, više od 80 njihovih kolega ne prima redovno platu i one kasne od pet do šest meseci. Reč je o ljudima koji su zapošljavani po partijskoj liniji i mimo realnih potreba, pa ih resorno ministarstvo nije stavilo na kadrovsku listu i ne odvaja novac za njihove plate, već se one finansiraju iz budžeta Doma zdravlja.

Partijski kadrovi bez redovnih plata

Leskovac - Među onima koji mesecima čekaju na platu je i Goran Cvetanović, internista i bivši gradonačelnik Leskovca, koji, zapravo tvrdi, da se u tom statusu nalazi stotinak medicinara i da je tužio svoje poslodavce zbog kašnjenja plate.

- Na mom rešenju za prijem u stalni radni odnos stoji potpis ministra Tomice Milosavljevića, a to što me nema na listi kod Zavoda za zdravstvenu zaštitu je problem rukovodstva. Kada sam bio gradonačelnik, uspeo sam da za kratko vreme Domu zdravlja obezbedim 17 miliona dinara, neka se i oni potrude da završe svoj deo posla - kaže Cvetanović i dodaje da je podneo još jednu tužbu zbog neisplaćene nadoknade od 5.000 dinara za rad u komisiji za utvrđivanje invalidnosti.

Direktorka Doma Zdravlja Jasmina Jovanović nije htela da komentariše Cvetanovićeve optužbe.

- Sa velikim mukama uspevamo da obezbedimo plate za te ljude. Ali to je zatečeno stanje. Uprkos tome, dva puta sam pisala Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje i Zavodu za javno zdravlje, koje daje mišljenje o povećanju broja kadra, da ubace ljude koji su nam potrebni - kaže Jovanovićeva.

Prema informacijama „Blica”, od 1. jula 2007. godine, kada se Dom zdravlja u Leskovcu odvojio iz Zdravstvenog centra, nastala je opšta grabež tadašnjih vladajućih stranaka za radnim mestima. Zaposleno je preko 100 ljudi, od kojih 88 u stalnom radnom odnosu. Oko dvadesetak lekara, sestara i pomoćnog osoblja zaposleno je neposredno pre nego što su tada vladajuće SRS i DSS prešle u opoziciju, a na njihovo mesto došle DS i G17 plus.

- Poslednji zaposleni na određeno vreme primljen je dva dana pre nego što je Jovanovićeva stupila na dužnost direktora. Ta rešenja potpisao je već smenjeni direktor Nebojša Dimitrijević, a ne ministar Milosavljević. Tri dana pre svoje smene primio je i Cvetanovića - priča izvor „Blica” upućen u dešavanja u Domu zdravlja. Cvetanovića, međutim, vređa stalno pominjanje njegovog imena.

- Zašto predstavljam problem. Završio sam specijalizaciju o svom trošku i za mesec dana ću završiti i doktorat, a zapošljavao sam i kadrove tada opozicionih stranka. Valjda i ja imam pravo na rad - kaže Cvetanović.

Direktorka Jasmina Jovanović kaže da je broj radnika u međuvremenu smanjen jer nekima istekao ugovor na određeno vreme, ali nekima je i produžen zbog potreba u službi. Ona priznaje da je i sama primila nekoliko lekara i sestara na određeno vreme, kao zamena za porodiljsko bolovanje. Međutim, sudbina neredovnih isplata zarada dugo će se, po svemu sudeći, javljati kao problem.

- Prema mojoj proceni, svi koji sada rade nisu višak i ja nikog ne bih otpustila, ali videćemo kakvi će ubuduće biti kriterijumi Ministarstva zdravlja i njihove komisije za racionalizaciju - kaže Jasmina Jovanović.

Stomatolozi dve godine na minimalcu

Oko 150 stomatologa i pomoćnog osoblja Stomatološkog odeljenja duže od dve godine prima minimalne zarade jer nisu u stanju da zarade više. Iako se verovalo da će posle uvođenja tržišne cene usluga i posle više štrajkova većina stručnjaka napustiti državnu službu, to se nije desilo jer mnogi od njih nemaju para za otvaranje privatnih ordinacija, a jedan od razloga je i taj što im država plaća penziono i zdravstveno osiguranje.


#   Dom zdravlja   Goran Cvetanović   Srbija   Nebojša Dimitrijević
@CvetanovicG @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima