Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Počelo čišćenje Južne Morave u blizini Grdelice

rssBookmark and Share

15.04.2011. Dušan Kocić

U akciju uključena 52 radnika Komunalnog preduzeća ,,Grdelica’’, koji će na tom poslu biti angažovani narednih dana, a očekuje se i pomoć učenika ovdašnjih škola

Južna Morava u blizini Leskovca
Južna Morava u blizini Leskovca

LESKOVAC – U bliziini Grdelice, jedne od najvećih mesnih zajednica leskovačke opštine, nekadašnjem opštinskom centru, danas je počelo čišćenje Južne Morave. To je deo akcije ,,Očistimo Srbiju’’, jer je Morava vroma ugrožena reka.

U akciju su uključena 52 radnika Komunalnog preduzeća ,,Grdelica’’, koji će na tom poslu biti angažovani dok obale reke ne budu potpuno sređenje i deponije uklonjene, a očekuje se da budu angažovani i učenici ovdašnjih škola.

Pored nešistoće i velikog broja deponija, Južnu Moravu ugožavaju i mnogi nesavesni građani koji uzimaju nekontrolisano pesak i šljunak. Zato se procenjuje da je najmanje desetak mostova na Južnoj Moravi i drugim rekama u leskovačkoj opštini ugroženi zbog nekontrolisane eksploatacije šljunka!

Jedan od razloga je slaba kontrola inspekcijskih organa, jer je za celo područje juga Srbije, od Leskovca do Vranja, angažovan samo jedan vodoprivredni inspektor!

U jednom od izveštaja vodoprivrednog inspektiora navodi se podatak da je ,,jedan most preko Južne Morave postao neupotrebljiv usled iskopa, tako da je država pored nega morala da sagradi još jedan, a kako vidimo, moraće da sagradi i treći zbog kopanja neposredno pored mosta’’.

U Donjem Krajincu, jednom od najnaprednijih sela leskovačke opštine, meštani su punih pet godina negodovali zbog trase autoputa, jer nisu mogli da dođu do svojih njiva, koje su sa druge strane magistrale, a sada im je ugrožen most zbog, kako kažu, kradvljivaca šljunka iz Južne Morave.

Trenutno je, sudeći po ocenama stručnjaka, najgroženije područje leve obale Južne Morave kod sela Bogojevca, ali i atar Manojlovca, Krajinca i drugih mesta u blizini Južne Morave, gde je evidentirano više ,,mini jezera’’ i uočljiva nekontrlisana eksploatacija šljunka iz rečnog korita.

Inače, ukoliko Južna Mrava od Predejana do Grdelice i Leskovca ne bude očišćena, kažu u Mesnoj zajednici ovoga mesta, ozbiljno je dovedena u pitanje ,,regata’’, najznačajnija sportsko-turistička priredba u ovom kraju.

U Leskovcu su davno pokrenuli inicijativu da dozvole, saglasnosti i uslove za iskorišćavanje obala reka u njihovom ataru bude u nadležnosti lokalnie samouprave, ali od toga nema ništa, jer rekama u Srbije decenijama gazduje Direkcija za vode koja je formirana pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a za područje Leskovca brigu vodi odeljenje te direkcije sa sedištem u Nišu.

Grdelica: Južna Morava u vreme regate
Grdelica: Južna Morava u vreme regate


#   Južna Morava
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima