Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pojačan šverc mesa u Pčinjskom okrugu

rssBookmark and Share

Vranje 29.10.2010. Izvor: Južne vesti

Od početka godine veterinarski inspektori zaplenili su u Pčinjskom okrugu preko 9.000 kilograma švercovanog mesa.

Najveća količina mesa bez deklaracije zaplenjena je u Bujanovcu i Vranju. Biljana Marković, šef veterinarske inspekcije za Pčinjski okrug, kaže da se uglavnom radi o pilećem, ali da je van prometa stavljeno i oko 1,8 tona junećeg i 100 kilograma svinjskog mesa.

- U ovoj godini u opštinama u Okrugu učestaliji su pokušaji trgovine mesom sumnjivog porekla. Proizvodi koji nemaju prateću dokumentaciju prevedenu na naš jezik nisu prošli veterinarsko sanitarnu kontrolu, zbog čega su sumnjivog kvaliteta. Pileći bataci su posebno rizični, jer se u toku transporta više puta odmrzavaju, zbog čega su hemijski i bakteriološki neispravni - kaže Markovićeva

Nadležni tvrde da su zbog ovakve situacije pooštrene kontrole u kioscima brze hrane, u ugostiteljskim, ali i maloprodajnim objektima.

U inspekciji apeluju na potrošače da prilikom kupovine mesa i mesnih prerađevina obrate pažnju na pečat o potvrdi ispravnosti proizvoda i na deklaraciju na srpskom jeziku, ukoliko je meso iz uvoza.

U veterinarskoj inspekciji objašnjavaju da se zaplenjeno meso skladišti najpre u komori preduzeća "Razvitak“ u Bujanovcu, a onda se jednom mesečno odvozi u ćuprijsku kafileriju gde se uništava.



#   Vranje   Mlađan Dinkić   Pčinjski okrug
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima