Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Drastičan skok broja obolelih, lekare brine gotovo 1.000 zaraženih sredinom avgusta

rssBookmark and Share

Vranje 13.08.2021. RTS, Južna Srbija Info

Poslednja dva dana značajno se povećao broj obolelih od koronavirusa i došao je do blizu hiljadu. Lekari upozoravaju da se bolnice pune i da je više od 90 posto zaraženih nevakcinisano, kao i da su prethodno bili na letovanju.

Drastičan skok broja obolelih, lekare brine gotovo 1.000 zaraženih sredinom avgusta

U Pčinjskom okrugu 60 novozaraženih

Prema poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 282 testirana uzorka iz Pčinjskog okruga, 60 je pozitivno na koronavirus.

Od tog broja 20 je iz Vranja, 23 iz Preševa, 11 iz Bujanovca, 4 iz Trgovišta i 2 iz Vladičinog Hana.

Epidemijska situacija se pogoršava i nema sumnje da se nalazimo u četvrtom epidemijskom talasu.

U Srbiji je do sata ukupno registrovano 729.150‬ slučajeva koranavirusa, a do sada je preminulo 7.152‬ osoba, što ukazuje da je stopa smrtnosti 0,98 odsto.

Doktorka Tatjana Adžić Vukičević, direktorka kovid bolnice u Batajnici, rekla je za RTS da je koronavirus, nažalost, kao lutrija: neki prođu sa lakim simptomima, a neko završi na respiratoru. 

Apelujući na sve, posebno na zdravstvene radnike da se vakcinišu, direktorka kovid bolnice je rekla da se pokazalo da je ovo nepredvidiv virus, opstao je dve godine, i evidentno je da se vakcinacijom jedino možemo boriti protiv njega. 

Navela je podatke iz crvene zone.

"Ljudi koji leže kod nas su 90 posto na kiseoničkoj potpori. Obično su to muškarci, 70, 80 posto na bolničkom lečenju su muškarci između 40 i 50 godina koji nisu vakcinisani, i oni su najteži bolesnici", navela je dr Tatjana Adžić Vukičević. 

Imunolog i mikrobilog sa Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu Milanko Šekler da bi ohrabrio ljude da se vakcinišu naveo je primer olimpijaca.

Šekler podvlači da su gotovo svi sportisti na Olimpijskim igrama u Tokiju, njih čak 85 odsto, vakcinisani protiv koronavirusa.

"Postizali su svetske rekorde, a vakcinisali su se iako su mladi i zdravi i spremni da obaraju svetske rekorde", naglasio je Šekler.

Dodao je da samo 15 odsto sportista među olimpijcima nije vakcinisano i da je među njima najviše afričkih sportista, do kojih vakcina jednostavno još nije stigla.


#   Vranje   Pčinjski okrug   epidemija   Koronavirus   Milenko Šekler
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima