Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

DJB: Kao rešenje za Kosovo i Metohiju, primer Danske i Farskih ostrva

rssBookmark and Share

Niš 26.10.2018. Z.S. Južna Srbija Info

Pokret "Dosta je bilo" održao je juče tribinu u Nišu na kojoj se razgovaralao o Evropskim integracijama, rešenju za Kosovo i Metohiju, nemačkom uticaju na državnu politiku i drugim političkim i ekonmskim temama.

DJB: Kao rešenje za Kosovo i Metohiju, primer Danske i Farskih ostrva

Na tribini su govorili osnivač "Dosta je bilo" Saša Radulović i narodni poslanik u Skupštini Srbije, Branka Stamenković

Prema Radulovićevim rečima Kosovo nije izgubljeno. On tvrdi da se taj problem može "elegantno" rešiti Zakonom o Kosovu i Metohiji, uzimajući kao model iskustvo Danske i Farskih ostrva.

"Danska je deo Evropske unije i u svom sastavu, u skladu sa svojim Ustavom, ima Farska ostrva koja sebe smatraju nezavisnom državom i koja nisu deo EU.

Građani Farskih ostrva nemaju pogodnosti danskog pasoša niti mogućnost da se smatraju državljanima EU, pa čak ni državljanima Danske, imaju svoj ustav, svoju himnu, svoje ime, svoju fudbalsku reprezentaciju i telefonski broj, donose svoje zakone, na referendumu su se još odavno izjasili za nezavisnost, ali ih Danska smatra svojom lokalnom samoupravom. Farska ostrva nemaju stolicu u Ujedinjenim nacijama. Niko zbog ovoga ne proziva Dansku da je “zamrzla konflikt”. Isto rešenje smo predložili za KiM", rekao je Radulović.

On dodaje da donošenjem ovog Zakona, Srbija može bez promene Ustava, poštujući Rezoluciju 1244, da podvede Kosovo i Metohiju pod svoj ustavno-pravni poredak, a saglasnost Albanaca za ovo nije potrebna.

Prema Radulovićevim rečima, Zakon određuje sva pitanja, od državljanstva i ličnih karata, do podele teritorijalne organizacije KiM, Zajednice srpskih opština, statusa četiri opštine na severu Kosova, poreska pitanja, pitanja penzija i socijalne zaštite, obrazovanja, članstva u međunarodnim i sportskim organizacijama.

Na pitanje novnara, kako bi EU reagovala na ovakav predlog Srbije, on kaže da Evropska unija "nije više to što je bila" i da su promene vidljive, a da će nakon britanskog "bregzita" sigurno doći do promena.

"Evropska unija nije isto što i Evropa, a Srbija jeste deo starog kontinenta i ne treba slepo da prati evropski put", objašnjava Radulović promenu svog stava i dodaje da je Nemačka kao trenutno veoma bitan faktor skrenula sa puta pravih evropskih vrednosti i da drži ceo Balkan u svojim rukama, pre svega zbog jeftine radne snage".

"Takva Nemačka sigurno neće "pustiti niz vodu", trenutno rukovodstvo Srbije", zaključuje lider pokreta "Dosta je bilo".

Narodna poslanica Branka Stamenković komentarisala je odnos "Dosta je bilo" i drugih opozicionih stranaka, povodom udrživanja u "Saveze" i "Koalicije"...

"Kao i većina građana, mi smo izgubili poverenje u političke programe i ljude koji ne pružaju konkretna rešenja, već se bave isključivo politizacijom.

Učesnici su razgovarali i o slobodi medija, sudstvu...

Moderator tribine bila je Hana Adrović.

Ranije istog dana, Radulović i Branka Stamenkoić, govorili su o aktuelnim temama na konferenciji za novinare u Nišu.


#   Niš   Kosovo i Metohija   Saša Radulović   politika   Dosta je bilo   Branka Stefanović
@SasaRadulovich @DostaJeBilo @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima