Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Tadiću Nišu: Saradnja sa DS moguća uz vrednosne preduslove

rssBookmark and Share

11.10.2015. Blic

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić rekao je danas u Nišu da saradnja sa Demokratskom strankom (DS) može da se desi, ali da za to postoje vrednosni preduslovi, kao i da lider DS Bojan Pajtić može da se obrati za razgovor u svakom trenutku.

Boris Tadić, Foto Petar Dimitrijević
Boris Tadić, Foto Petar Dimitrijević

Tadić je novinarima posle potpisivanja sporazuma o saradnji sa Narodnim pokretom Srbije rekao i da je napustio DS, jer nije mogao da dozvoli da se stekne utisak da on stoji iza svega što se dešavalo u toj stranci.

"Nisam hteo da stojim iza koalicija koje su, po mom mišljenju, bile vrednosno neodržive i tu mislim na Zorana Živkovića i Novu stranku", kazao je Tadić i dodao da ne može da sarađuje sa ljudima koji su njemu, kao predsedniku Srbije, kreirali ogromne probleme koje nije mogao da razreši godinama nakon njihovog upravljanja zemljom.

"Ja nikada nisam mogao da razrešim aferu privatizacije "Lukoila", ja sam imao problem na međudržavnom nivou sa Rusijom, a nisam imao nikave veze sa tom privatizacijom", naveo je Tadić.

Tadić je dodao i da Pajtić treba da reši svoj problem, Razvojnu banku Vojvodine, koji je on generisao.

Tadić je danas u Nišu, gde je sa Narodnim pokretom Srbije potpisao sporazum o saradnji, rekao da ne zna da li će biti republičkih izbora i da o tome odluku donosi premijer Aleksandar Vučić.

"Ne želim da pripadam onim političarima koji će se zaletati sada u formiranju izbornih štabova, a da izbora uopšte ne bude", rekao je Tadić novinarima i dodao da političari koji to sada rade nisu dovoljno iskusni.

On je rekao u Nišu da treba pažljivo analizirati kada bi mogli da budu izbori, da mogu biti u decembru ili na proleće, a da li će biti i republičkih veliko je pitanje.

"Postoje tenzije unutar vladajuće koalicije iako Vučiću nije potrebna saglasnost koalicionih partnera", dodao je Tadić.

Tadić je rekao da treba videti šta o tome misli svet koji snažno utiče na politiku vlade i da li i među njima postoji volja da se u Srbiji ponovo održavaju parlamentarni izbori.

Tadić i lider Narodnog pokreta Srbije (NP) Miroslav Aleksić potpisali su danas u Nišu sporazum o saradnji, a Tadić je rekao da oni formiraju blok za budućnost, bilo ili ne bilo izbora.

On je rekao novinarima da je cilj sporazuma objedinjavanje svih opozicionih snaga koje imaju potencijal da menjaju stanje u Srbiji i koje ne žele da doprinose besmislenim "rijaliti političkim sudarima", u uznemiravanju i obmanjivanju građana, upumpavanju agresije u naše društvo, već koje žele da na razuman način kritikuju vladu i da kažu šta treba raditi.

"Mi želimo da promenimo ovu vladu na sledećim izborima, jer smatramo da veoma loše radi i želimo da budemo politički blok koji će još jednom afirmisati ideju građanske, pomiriteljske Srbije i Srbije koja je usmerena na razvoj".

Tadić je ocenio i da su rezultati iz perioda kada je on bio na čelu Srbije mnogo bolji od rezultata ove vlade u svim segmentima.

Predsednik NP Miroslav Aleksić rekao je "da Srbija treba da se dogovori, jer se u Srbiji živi sve teže i teže".

Tadić i Aleksić su rekli da je taj blok veoma blizu potpisivanju sporazuma sa Liberalno-demokratskom partijom.


#   DS   Aleksandar Vučić   Boris Tadić   Zoran Živković (političar)   Bojan Pajtić   SDS   NPS Narodni pokret Srbije   Miroslav Aleksić   Ana Živković
@demokrate @avucic @ZoranDirektno @PajticBojan @socdemstranka @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima