Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Poplave u Srbiji

rssBookmark and Share

Žitorađa 20.02.2010. RTS

U okolini Aleksinca poplavljeno 20 sela. Ugroženo nekoliko stotina domaćinstava. Zbog naglog topljenja snega u lozničkom kraju, reka Jadar se izlila u gornjem toku. Poplave i u Rasinskom okrugu. Vodostaji u stalnom porastu. Ekipe na terenu u pripravnosti.

Poplave u Srbiji
Zbog naglog porasta temperature i ubrzanog topljenja snegu u planinama, u Srbiji raste vodostaj rekama.

U okolini Aleksinca poplavljeno 20 sela, a ugroženo je nekoliko stotina domaćinstava.

Vodostaj reka u porastu je i u zapadnoj Srbiji. Reka Jadar izlila se u gornjem toku zbog naglog topljenja snega u lozničkom kraju i u manjem obimu poplavila je samo poljoprivredno zemljište, rečeno je agenciji Beta u šabačkom Centru za obaveštavanje.

Pod vodom je oko 50 hektara zemljišta u nekoliko sela područja Gornjeg Jadra, ali se narednih dana može očekivati dodatno povećanje vodotokova zbog najavljenih novih padavina, navode u Centru za obaveštavanje.

Na tom području za sada nema opasnosti od izlivanja reke Drine.

U Hidroelektrani Zvornik rečeno je da je trenutni protok vode na toj hidroelektrani 625 kubnih metara u sekundi i da se u toku noći ne očekuje dodatno povećanje protoka.

Pojedina naselja nizvodno od Zvornika bila bi ugrožena ako bi protok Drine na zvorničkoj hidroelektrani porastao iznad 2.000 kubnih metara u sekundi.

Načelnik Štaba civilne zaštite Kolubarskog okruga Milivoje Obrenović kaže da je najveća opasnost od popolave na području opštine Ub, u slivu reke Tamnave.

Načelnik dodaje da su Štab i ekipe za borbu protiv poplava spremeni, a koordinacija je na visokom nivou i sve je pod kontrolom.

Poplave u Rasinskom okrugu

U Rasinskom okrugu zbog naglog topljenja snega nabujala Ribarska reka poplavila je oko 100 hektara obradivih površina u kaoničkom kraju, a oštećena su i četiri lokalna puta.

Vodena stihija nije ugrozila kuće, ali je zagadila seoske bunare pa se meštani Kaonika snabdevaju pijaćom vodom sa bunara iz okolnih sela.

I reka Resava izlila se u nebranjenom delu u ataru sela Subotice kod Svilajnaca i poplavila oko 300 oranica. Domaćinstva nisu ugrožena, ali su u prekidu pojedini lokalni putni pravci.

Vodostaj Rajčinovića reke, koja je juče poplavila romsko naselje kod Dojevića u Novom Pazaru, stabilizovao se tokom noći. Porodicama čiji su domovi poplavljeni danas su uručena obuća i ćebad.

Intervencije spasilačkih ekipa

Vatrogasno spasilačke ekipe intervenisale su danas desetak puta zbog izlivanja reka na području Prokuplja, Žitorađa i Doljevca a trenutna situacija na tom području je stabilna, izjavio je predstavnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Dragan Dončevski.

Dončevski je rekao Tanjugu da je posle naglog otapanja snega juče i tokom noći došlo do brzog povećavanja vodotoka reke Morave, pogotovo u njenom gornjem delu.

Bilo je pojedinačnih izlivanja reka na teritoriji Prokuplja odnosno Žitorađe i Doljevca na teritoriji grada Niša, precizirao je Dončevski.

"Ekipe su intervenisale desetak puta i pomagale su uzgroženom satanovništvu, a potrebe za evakuacijom nije bilo", naveo je on dodajući i da "nemamo informacije o povređenima građanima".

Po njegovim rečima, trenutno stanje u tom delu je stabilno, a u nekim krajevima je došlo do povlačenja reka.

"Može se očekivati otapanje snega na Crnom Vrhu i spuštanje vode prema Borskom jezeru i tu su naši pripadnici u pripravnosti i spremni su da intervenišu u slučaju potrebe", rekao je Dončevski.

JP "Putevi Srbije" prethodno je saopštilo da je zbog izlivanja reke Busur danas došlo do obustave saobraćaja za putnička vozila na delu regionalnog putu Petrovac - Svilajnac, na deonici Petrovac - Veliko Laole.

www.rts.rs


#   Putevi Srbije   Žitorađa   selo   poljoprivredno zemljište
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima