Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Jablaničkom okrugu 32000 nezaposlenih

rssBookmark and Share

02.10.2011. Autor : T.Stevanović |

Ukoliko se iseljavanje stanovništva sa područja Jablaničkog upravnog okruga ne zaustavi ekonomskim podsticajem države ovaj okrug će u narednih deset godina po broju stanovništva pasti na nivo od pre 200 godina, predvidća leskovački demograf mr Petar Mitrović.

U Jablaničkom okrugu 32000 nezaposlenih

-Demografska katastrofa zbog velike migracije i malog nataliteta ozbiljno preti ovom regionu. U Srbiji se godišnje "gubi" oko 30 hiljada stanovnika, a najveći procenat odliva zabeležen je u svih ššest opština Jablaničkog upravnog okruga. U Srbiji je danas oko 800 hiljada supružnika bez dece, neodgovornost supružnika prema rađanju i nemarnost države u odnosu na natalitet ostavlja velike posledice i na prirast stanovništva na jugu Srbije", ističe između ostalog magistar Mitrović.

Prema tvrdnji ovog leskovačkog stručnjaka u Srbiji danas oko 2000 sela i zaseoka nema ni jednog stanovnika, a u 240 srpskih sela nema stanovnika mlađeg od 40 godina.

Prema podacima do kojih smo došli 68 sela u Jablaničkom upravnom okrugu nemaju ni jednog stalno nastanjenog stanovnika. Najviše napuštenih seoskih domova beleži se u opštini Crna Trava, čiji ukupan broj stanovnika u opštini se kreće koliko jedna izborna jedinica u leskovačkoj mesnoj zajednici "Veternica", oko 2600 građana.

Prema nezvaničnoj evidenciji ovdašnjih nevladinih organizacija oko 7800 Leskovčanina danas živi u Beogradu i drugim većim gradovima Srbije. Taj trend se mora zaustaviti većom brigom aktuelnog gradskog rukovodstva za mlade i obrazovane ljude, ali na žalost na evidenciji ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje.

Jablanički uprvani okrug trenutno po ovoj evidenciji NSZ ima oko 32 000 nezaposlenih, od kojih blizu 9000 radnika takozvanog  "tehnološkog viška", ostalih bez posla zahvaljujući pre svega loše odradjenim privatizacijama.

U pedesetak privatizovanih firmi u ovome kraju u poslednjih par godina nadležna Agencija za privatizaciju poništila je polovinu ugovora.

Tako da ovih dana 86 instruktora popisa i 706 popisivača u Leskovcu neće imati veliku dilemu popunjavanja rubrike "zaposlenosti", jer svaki treći žitelj grada na obalama Veternice se vodi kao nezaposleno lice na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.


#   natalitet   Agencija za privatizaciju   bez posla
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima