Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како пронаћи дуготрајан, а приступачан намештај

Bookmark and Share

03.02.2023. Промо

Опремање новог стана или реновирање изискује набавку новог намештаја. Како је намештај нешто што не мењамо често, а за њега издвајамо велики новац, поставља се питање како да пронађемо дуготрајне комаде намештаја по ценама које ће одговарати нашем буџету.

Како пронаћи дуготрајан, а приступачан намештај

Ако сте помислили да тако нешто није лако, морамо рећи да сте у праву. Мада свакако није немогуће! С обзиром да су цене свих производа драстично поскупеле, па тако и намештаја, више не можемо да се водимо искључиво правилом - када не знаш шта је добро, ти купи скупо. Зато ћемо са вама поделити тајне и начине како да препознате квалитетан намештај за ваш дом који ће дуго трајати, а да притом не буде превише плаћен.

 

Како препознати квалитетан намештај?

Приликом одређивања квалитета намештаја обратите пажњу на три ствари:

  • материјале од којих је произведен комад;
  • начин на који је произведен;
  • дизајн самог комада.

 

На квалитет вашег намештаја утицаће сви материјали који су укључени у његову производњу. Што је комплекснији комад намештаја, на више детаља треба обратити пажњу. Па се тако, као најтежи за одређивање квалитета јављају лежајеви, двоседи, троседи и слично јер би ту требало да обратите пажњу на материјал којим су пресвучени, и материјали који су корићени за конструкцију. Опште је правило да ће природни материјали гарантовати бољи квалитет и дуготрајност.

Тако уколико вам буџет дозвољва увек је боље опредељивати се за пуно дрво, пре него медијапан или неке друге делове израђене од пресованих сировина. Синтетички материјали који се користе за пресвлаке, од којих је сачињена вештачка кожа, су осетљиви на утицаје спољашње средине, пре свега на сунчеву светлост па врло брзо пропадају, љуште се и пуцају. Са друге стране, природна кожа је знатно издржљивија.

Начин на који је намештај произведен игра велику улогу у квалитету. Ручно израђени комади намештаја су квалитетнији од индустријски произведених. Нажалост, ови комади намештаја су и знатно скупљи. Такође, важно је нагласити да се и међу индустријски произведеним намештајем може пронаћи врло квалитетан намештај.

Када смо стигли до дизајна, потребно је да пре свега визуелно осмотримо елементе намештаја и уверимо се у њихову функционалност. Најважније је проверити наичин израде механизама код лежајева, механизме за отварање на вратима и фиокама. А када је реч о пресвлакама, важно је проверити квалитет шавова, прећи руком преко пресвлака да проверимо да ли има огреботина, неравнина, прегиба. Такође, потребно је проверити визуелно и фарбане делове намештаја. Обратите пажњу и на то да комад мора да буде једноставан за чишц́ење и одржавање, и мора да гарантује једноставност употребе, али и стабилност.

На самом крају - пробајте комад намештаја који гледате!

 

Скупо није нужно квалитетно, јефтиније не значи неквалитетније

Инстиктивно, вођени правилом колико пара, толико музике, углавном ћемо посезати за скупљим комадима намештаја као квалитетнијим. Иако се заиста цена одређује спрам квалитета, то није једини фактор који утиче на цену. На цену ће утицати бренд, потражња, као и сам дизајн. Укратко, може се десити да купимо мање квалитетан намештај који неће потрајати дуго, само јер сматрајући да је цена гарант квалитета.

Оно што може да вам помогне приликом одабира јесу оцене и рецензије. Искористите ту предност интеренета да проверите утиске осталих купаца, који су изражени кроз оцене и коментаре. Тако ћете имати увид у квалитет комада намештаја од некога ко га користи већ неко време.

За вас имамо и мали трик како да одаберете дуготрајне столице. Наиме, с обзиром да модерно дизајнирани домови допуштају креативан приступ комбиновању намештаја, уместо класичних столица, можете се определити за шанк столице. Пре свега реч је о врло ефектним комадима намештаја који се одлично могу уклопити у различито дизајниране домове. Оно што гарантује њихову дуготрајност јесте то да је реч о комадима намештаја изворно намењеним за кафиће и ресторане, што значи да су прављени да буду врло издржљиви, спремни да издрже целодневно седење и да притом трају годинама, али и удобни.

На самом крају, оно што нема цену - осећаји удобности и пријатности! Који год намештај да узимате, најважније да вам он буде пријатан за око, али и тело. Често лепи комади намештаја не буду удобни, и обратно. Међутим, квалитетан намештај мора да буде спој удобног и лепог, с обзиром да је он најуочљивији део нашег дома и део који први оставља утисак код људи који долазе код нас у дом. Зато комаде добро испробајте. Обратите пажњу како се уклапа комад који купујете са остатком намештаја и да ли одише оном енергијом коју бисте желели у вашем дому. Тек позитиван одговор на оба питања значи да сте пронашли намештај за вас.

Надамо се да су вам наши савети били од помоћи. Ми вам желимо срећну и успешну куповину вашег идеалног намештаја!

 

Коментара: 0


#   намештај
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима