Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kako pronaći dugotrajan, a pristupačan nameštaj

Bookmark and Share

03.02.2023. Promo

Opremanje novog stana ili renoviranje iziskuje nabavku novog nameštaja. Kako je nameštaj nešto što ne menjamo često, a za njega izdvajamo veliki novac, postavlja se pitanje kako da pronađemo dugotrajne komade nameštaja po cenama koje će odgovarati našem budžetu.

Kako pronaći dugotrajan, a pristupačan nameštaj

Ako ste pomislili da tako nešto nije lako, moramo reći da ste u pravu. Mada svakako nije nemoguće! S obzirom da su cene svih proizvoda drastično poskupele, pa tako i nameštaja, više ne možemo da se vodimo isključivo pravilom - kada ne znaš šta je dobro, ti kupi skupo. Zato ćemo sa vama podeliti tajne i načine kako da prepoznate kvalitetan nameštaj za vaš dom koji će dugo trajati, a da pritom ne bude previše plaćen.

 

Kako prepoznati kvalitetan nameštaj?

Prilikom određivanja kvaliteta nameštaja obratite pažnju na tri stvari:

  • materijale od kojih je proizveden komad;
  • način na koji je proizveden;
  • dizajn samog komada.

 

Na kvalitet vašeg nameštaja uticaće svi materijali koji su uključeni u njegovu proizvodnju. Što je kompleksniji komad nameštaja, na više detalja treba obratiti pažnju. Pa se tako, kao najteži za određivanje kvaliteta javljaju ležajevi, dvosedi, trosedi i slično jer bi tu trebalo da obratite pažnju na materijal kojim su presvučeni, i materijali koji su korićeni za konstrukciju. Opšte je pravilo da će prirodni materijali garantovati bolji kvalitet i dugotrajnost.

Tako ukoliko vam budžet dozvoljva uvek je bolje opredeljivati se za puno drvo, pre nego medijapan ili neke druge delove izrađene od presovanih sirovina. Sintetički materijali koji se koriste za presvlake, od kojih je sačinjena veštačka koža, su osetljivi na uticaje spoljašnje sredine, pre svega na sunčevu svetlost pa vrlo brzo propadaju, ljušte se i pucaju. Sa druge strane, prirodna koža je znatno izdržljivija.

Način na koji je nameštaj proizveden igra veliku ulogu u kvalitetu. Ručno izrađeni komadi nameštaja su kvalitetniji od industrijski proizvedenih. Nažalost, ovi komadi nameštaja su i znatno skuplji. Takođe, važno je naglasiti da se i među industrijski proizvedenim nameštajem može pronaći vrlo kvalitetan nameštaj.

Kada smo stigli do dizajna, potrebno je da pre svega vizuelno osmotrimo elemente nameštaja i uverimo se u njihovu funkcionalnost. Najvažnije je proveriti naičin izrade mehanizama kod ležajeva, mehanizme za otvaranje na vratima i fiokama. A kada je reč o presvlakama, važno je proveriti kvalitet šavova, preći rukom preko presvlaka da proverimo da li ima ogrebotina, neravnina, pregiba. Takođe, potrebno je proveriti vizuelno i farbane delove nameštaja. Obratite pažnju i na to da komad mora da bude jednostavan za čišćenje i održavanje, i mora da garantuje jednostavnost upotrebe, ali i stabilnost.

Na samom kraju - probajte komad nameštaja koji gledate!

 

Skupo nije nužno kvalitetno, jeftinije ne znači nekvalitetnije

Instiktivno, vođeni pravilom koliko para, toliko muzike, uglavnom ćemo posezati za skupljim komadima nameštaja kao kvalitetnijim. Iako se zaista cena određuje spram kvaliteta, to nije jedini faktor koji utiče na cenu. Na cenu će uticati brend, potražnja, kao i sam dizajn. Ukratko, može se desiti da kupimo manje kvalitetan nameštaj koji neće potrajati dugo, samo jer smatrajući da je cena garant kvaliteta.

Ono što može da vam pomogne prilikom odabira jesu ocene i recenzije. Iskoristite tu prednost intereneta da proverite utiske ostalih kupaca, koji su izraženi kroz ocene i komentare. Tako ćete imati uvid u kvalitet komada nameštaja od nekoga ko ga koristi već neko vreme.

Za vas imamo i mali trik kako da odaberete dugotrajne stolice. Naime, s obzirom da moderno dizajnirani domovi dopuštaju kreativan pristup kombinovanju nameštaja, umesto klasičnih stolica, možete se opredeliti za šank stolice. Pre svega reč je o vrlo efektnim komadima nameštaja koji se odlično mogu uklopiti u različito dizajnirane domove. Ono što garantuje njihovu dugotrajnost jeste to da je reč o komadima nameštaja izvorno namenjenim za kafiće i restorane, što znači da su pravljeni da budu vrlo izdržljivi, spremni da izdrže celodnevno sedenje i da pritom traju godinama, ali i udobni.

Na samom kraju, ono što nema cenu - osećaji udobnosti i prijatnosti! Koji god nameštaj da uzimate, najvažnije da vam on bude prijatan za oko, ali i telo. Često lepi komadi nameštaja ne budu udobni, i obratno. Međutim, kvalitetan nameštaj mora da bude spoj udobnog i lepog, s obzirom da je on najuočljiviji deo našeg doma i deo koji prvi ostavlja utisak kod ljudi koji dolaze kod nas u dom. Zato komade dobro isprobajte. Obratite pažnju kako se uklapa komad koji kupujete sa ostatkom nameštaja i da li odiše onom energijom koju biste želeli u vašem domu. Tek pozitivan odgovor na oba pitanja znači da ste pronašli nameštaj za vas.

Nadamo se da su vam naši saveti bili od pomoći. Mi vam želimo srećnu i uspešnu kupovinu vašeg idealnog nameštaja!

 

Komentara: 0


#   nameštaj
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima