Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сташа Гејо је светска шампионка у пењању

rssBookmark and Share

10.09.2015. RedBull.com

Нишлијка Сташа Гејо (17) узела је дуплу круну на светском јуниорском првенству у пењању

Сташа Гејо © Liebhaber Photography
Сташа Гејо © Liebhaber Photography

Мало је оних који пре пунолетства успеју да остваре велике ствари у животу, а Сташа Гејо је једна од њих. Наша најбоља фриклајмбрка већ годинама ниже успехе, а само ово године освојила је све што се освојити може - Европски куп, Европско првенство и сада и Светско првенство.

Ово је прво светско првенство у дисциплини боулдеринг и свакако је не само успех, већ и част бити први светски првак. Осећај да си поштено показао да си најмоћнији од свих је апсолутно величанствен. Осећам се као да могу да урадим све што пожелим у пењању, сваки покрет и задржај, да могу преко сваке препреке.

Светско првенство за младе одржано је у италијанском Арку, најпознатијем и најпосећенијем пењачком граду у близини језера Гарда. Сташа на такмичењима која се тамо организују учествује од 2008. године, почела је од дечјег Rock Junior такмичења, прошле године је на првенству Европе узела друго место, а ове године светску шампионску титулу.

- Моја очекивања су била висока, али нисам себи дозволила да слепо идем ка том циљу, већ сам кроз такмичење ишла корак по корак, као да је сваки пролазак у следећу рунду неко чудо. То ми је помогло да се радујем успутним успесима, лакше дођем до финала и избегнем могуће разочарање. Током пауза и одмора нестрпљиво сам желела да се пењем и покажем шта све знам и шта све могу – каже Сташа.

Трема? Сташа не зна за то. Смехом и шалама је разбијала напетост на такмичењу.

Увек се трудим да ширим што више позитивне енергије за време изолације и самог такмичења јер тако много лакше савладам стрес и предупредим било какав негативни утицај на наступ.

- Са тренером сам за време загревања збијала шале, уживали смо зато што смо дошли до тог тренутка и што смо тако близу новог успеха. Сви ти осмеси који се спонтано преносе на друге људе су тако заразни и дају ми пуно самопоуздања и храбрости за праву борбу – објашњава Сташа.

У финалу се састала са јапанском такмичарком Михом Нонаком и то финале је било нарочито тешко зато што су обе попеле само два од четири боулдера.

- Одлучио је број покушаја јер смо обе попеле први проблем из прве (flash), међутим ја сам трећи проблем, положену плочу која ми је тренутно омиљени стил пењања, савладала у свега два покушаја, а Михо је попела четврти проблем у седам покушаја - каже Сташа. 

А као и увек, Сташа из сваке ситуације извуче по неку вредну лекцију.

- Врло интересантна чињеница је да нису биле снага и експлозивност те које су ме довеле до првог светског злата, већ добра разгибаност, коју сам постгла свакодневним истезањем, прецизност, техника и моја добра равнотежа. То ми је потврдило да се истезање и вежбе стабилизације ипак исплате – каже Гејо.

Сташа Гејо © Liebhaber Photography

Иако јој је дисциплина bouldering била примарни циљ, Сташа је одлучила да наступи и у дисциплинама тежинско и брзинско пењање.

- Када сам испунила свој најтежи задатак ове године могла сам да се коначно опустим и растерећено наступим и у друге две дисциплине – играјмо се! Саму себе сам изненадила својим одличним наступом у квалификацијама тежинског пењања јер од свих тренинга ове године ни пет посто нисам посветила тежинском пењању и издржљивости - каже она.

Завршила је полуфинале на 10. месту што, како каже, и није тако лоше, јер да је ушла у финале вероватно би се задњег дана онесвестила од умора.

- Што се тиче брзинског пењања, то је тек била шала и забава, борила сам се само са конкуренткињама из комбинације (оне које су наступиле у све три дисциплине), а не са комплетно припремљеним такмичаркама, такозваним брзинкама. У комбинацији сам имала један бод за боулдеринг и по два бода за тежинско и брзинско – укупно пет. Што мање бодова то бољи пласман. Тако сам освојила још један светски трофеј на истом такмичењу – објашњава Сташа.

За две недеље очекује је Adidas Rockstar такмичење, а потом неколико државних такмичења, након чега Сташа иде на више него заслужени одмор, где ће се припремати за још бурнију сезону јер прелази у сениоре.

- Морам да признам да сам још увек под утиском јер ту су и сећања на све те тренутке са такмичења, људи, осмеси и загрљаји, понека суза, разговори. И даље пустим коју сузу радосницу док посматрам слике и трофеје. Ове године сам освојила све што се може освојити: и европски куп и европско првенство и светско првенство – па има ли шта лепше од тога? Још сам се пласирала и у своје прво сениорско финале на светском купу у Минхену. Пошто по природи волим да померам сопствене границе, себи сам задала још вишу препреку преко које треба паметно и поштено изградити пут. Следећа сезона је пуна изазова а ја желим да се са пуно храбрости упустим у страшни свет сениорки и покажем ко сам и њима и себи, како бих знала како даље да напредујем - каже Гејо. 

Браво Сташа, сениорке, чувајте се!


#   Сташа Гејо   спортско пењање   Европско првенство   светско првенство
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима