Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Терени за параглајдинг у околини Ниша међу најбољима у свету

rssBookmark and Share

Нишка Бања 19.06.2017.

У Нишу је почео Светски куп у параглајдингу који је окупио летаче из тридесет земаља. Нишлије ће моћи да гледају летове до 24. јуна.

Терени за параглајдинг у околини Ниша међу најбољима у свету

Повољан ветар и висока облачност, довољни су да небо запоседну параглајдери. Са брда Коритник изнад Нишке бање полетело је 130 пилота параглајдера из 30 земаља света – осећај који, кажу они, може да разуме само онај ко га доживи.

"Предивно је, осећај слободе, осећај летења, дивно је из ваздуха гледати различите пределе", каже Емешеф Фодор из Румуније.

Француски параглајдериста Лукас Ганадин истиче да воли да буде у ваздуху, и природи. "Ризично јесте, али не много. Онолико колико сам дозволиш", додаје Ганадин.

Ово је друга од пет трка у пет земаља у оквиру Светског купа. Терени у околини Ниша имају оптималну висину, добру оријентацију, термичност и одговарајућу ружу ветрова.

"Тај терен спада у водеће. Пилоти знају за њега, уписан је у светску мапу. Параглајдеристи воле да дођу чак и лете чак и када нема такмичења", напомиње Горан Вучковић из Ваздухопловног савеза Србије.

Пилоти параглајдера такмиче се у дисциплини прелет у којој лете од Нишке бање до Власотинца са шест окретних тачака, укупно 70 километара.

"Феноменално је када летиш са пилотима светског нивоа, када сате проводиш у ваздуху, из висина можеш да видиш дивне пределе. Заиста волим да летим, а овај терен пружа пуно задовољство", каже Игор Зиген из Казахстана.

Сваки пилот сателитски се прати, тако да се у сваком тренутнку зна његова позиција, а прелети се уживо преносе на сајту такмичења.

Јелена Мариновић, РТС


#   Нишка Бања   параглајдинг   Коритник   Горан Вучковић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима