Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Здравље и туризам заједно: "Дан пешачења у Нишу"

rssBookmark and Share

08.09.2017. Јужна Србија Инфо

Дани пешачења у Србији“ је републичка манифестација пешачења и одржаће се 16.9.2017. године у Нишу, Београду и другим грдовима у Србији, у оргаганизацији Планинарског савеза Србије и других клубова. Учесници ће имати прилику и да се подсете на неке од културно историјских споменика на овој тури.

Здравље и туризам заједно: "Дан пешачења у Нишу"

Поводом догађаја, као и ради прославе јубилеја седамдесет годна постојања Планинарски клуб „Железничар“ из Ниша Вас позива на манифестацију пешачења: кеј на Нишави, плато испред хотела „Му place“ – Чегар - Ниш. Акција је намењена грађанима свих узраста и генерација, школама, омладинским и спортским оргнаизацијама, љубитељима природе и свима онима који су заинтересовани за активности које воде здравом животу у природи. Полазак ће бити са  две локације: кеј на Нишави, плато испред хотела „Му place“ и бедем на Нишави код тржног центра „Дис“ на Булевару Медијана. Учесници акције могу се одлучити краћу  (стаза 2 - дужине 7 км ) или дужу варијанту стазе која је намењена физички спремнијим особама (стаза 1 -дужине 18км.) А они најмлађи или они са слабијом кондицијом мигу се одлучити за најкраћу варијанту, препешаће само километар вратити се истом стазом.

Стаза иде кејом Нишаве од платоа испред хотела „Му place“ до цркве у Доњој Врежини, а затим стазом дуж Бресничког потока или тзв. Матејевачке  реке до споменика на Чегру. На Чегру ће господин Селомир Марковић који се већ више деценија брине о овом споменику приповедати о овом историјском догађају, а љубитељи животиња могу посетити „Zoo planet“ и разгледати око 120 животиња различитих врста.  

ПРОГРАМ  АКЦИЈЕ:
Стаза 1:
07:20   - Окупљање  на кеју на Нишави на платоу испред хотела „Му place“
07:30   - Старт акције
08:45   - бедем на Нишави код тржног центра „Дис“ на Булевару Медијана. 
09:15   - долазак на локацију бедем на Нишави код Вреженског базена и краћа пауза
12:00   - обилазак Споменика на Чегру, пратеће манифестације  и дружење
14:00   - полазак на Виник
15:30   - долазак на Виник,  панормско разгледање града и краћа пауза 
16:00   - полазак ка Нишу
17:00   - долазак у Ниш

Дужина стазе: 18км. Успон 290м, силазак 290м
Тежина стазе: лака стаза 

Стаза 2:
08:45  - бедем на Нишави код тржног центра „Дис“ на Булевару Медијана.
09:15  - Црква у Доњој Врежинии
12:00  - обилазак Споменика на Чегру, пратеће манифестације и дружење.

Повратак за оне који се одлуче за ову краћу варијанту стазе је приградским аутобусом из Доњег Матејевца у 14:30, 16:05, 17:25 (ово је време поласка из Кнез Села, до Д. Матејевца је потребно још око 10 минута). Такси возилом из Доњег Матејевца (до центра града цена вожње је до 400,00 динара).
Дужина стазе: 7 км. Успон 160м, силазак 80м

Тежина стазе: Лака стаза
 

НАПОМЕНА:

Потребна опрема: Обућа згодна за ходање, патике или лаке ципеле, сендвичи и храна из ранца, неки слаткиш, вода најмање 1литар, лагана јакна у случају кише и сл.   
У  случају прекомерног умора или других физичких проблема могуће је ухватити неки од локалнох превоза или позвати такси.


#   Туристичка организација Ниш   Железничар планинари Ниш   Дан пешачења   Планинарски савез Србије
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима