Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Архијерејском Литургијом обележена слава Саборног храма у Нишу - у литији хорови "Бранко" и “Николај II” из Њујорка

rssBookmark and Share

20.06.2021. Јужна Србија Инфо

Обележавање празника Педесетница, који је познат и као Тројица, Духови и Силазак Светог духа на апостоле, у нишкој Саборној цркви почело је у Архијерејском литургијом у 8 сати коју је служио Његово преосвештенство Епископ нишки Г.Г. Арсеније уз саслужење свештеника Саборног храма а завршено је литијом и благосиљањем славског колача.

Фото: Н.Поповић
Фото: Н.Поповић

Велики број верника  је прошао нишким улицама, како би литијом, а пре тога и Светом литургијом, прославили Педесетницу – славу Саборног нишког храма.Никада толико света није било у порти Саборног храма.

Света Тројица, Тројичин дан или Педесетница је празник који се слави педесетог дана после Васкрсења Христовог. На Педесетницу је све сабрано, свет, време, историја. Тада све добија свој потпуни смисао, јер, овим празником је почело велико и славно време хришћанске Цркве.

Владика нишки Арсеније се у свом говору посебно захвалио Војном орксетру Војске Србије који је  увеличао ову свечаност као и Хору “Бранко” који учествује на свим свечаностима величајући својим појањем бога и украшава божију службу.

“Захваљујем се и свим нашим драгим гостима, хористима, који су дошло из различитих крајева васељене као некада  што су се људи сабрали у Јерусалиму да прославе Педесетницу, тако су сада овде хорови из различитих земаља и народа да  овде заједно прославимо овај празник”, казао је Владика нишки Арсеније.

Овогодишњи домаћини славе Оливер Пауновић, директор Цитy Групе, Срђан Савић, директор Нишког културног центра, Зоран Стаменковић, власник ресторана „Галија“ и Дарко Пржар, власник мењачница „Божур“ су након сечења славског колача предати славу домаћинима за следећу годину.

“Указана нам је велика част тиме што смо били домаћини славе Саборне цркве.Као што наша света саборна и апостолска црква гради континуитет на  традицији коју има и на континуитету са апостолским временима и  временом Исусовим, тако је ис лава нека врста континуитета. Захваљујући овоме можемо рећи да слава живи у  духу саборности онако како се и очекује. Надамо се да ће  слава бити обележена свуда у нашем граду онако како је то учињено у Саборном храном”, казао је Срђан Савић, директор Нишког културног центра.

Он је додао сваке године колачари буду људи из јавног и приватног сектора па ће тако бити и идуће године. 

„Учињена нам је велика част да будемо овогодишњи домаћини славе Саборног храма. Поносни на све оно што овај храм значи за Ниш и Нишлије и чињеницу да смо ми у граду допринели да се вера очува, настављамо да гајимо оно најбоље у нама, љубав према граду, вери и нашем храму“, рекао је Оливер Пауновић, директор Сити Групе уочи обележавања славе.

Литија је полошла испред Саборног храма а потом и улицима града. На челу  литије су били ученици Гимназије “Светозар Марковић” који су носили црквена обележја предвоћени веруичитељем Иваном Николићем, али који сваке године на челу са директором школе и својим професорима присуствују слави Саборног храма. Поворци су се придружили и чланова Нишког црквеног певачког друштва “Бранко” као и чланови Хора “Николај II” из Њујорка, САД, који је већ у Нишу и који учествује на  7. Међународном фестивалу хорске духовне музике “Музички есикт”. 

Међу ученицима који су носили црквена  обележја налазио се и матурант Никола Лапчевић.

“Данас је силазак Светог духа на апостоле, Педесетница, трећи најважнији празник после Ускрса и Божића. Окупили смо се као и сваке године  да обележимо овај дан. Јас ам  у првом реду, носићу барјак и то за мене представља  велику част и због тога сам поносан”, казао је Никола.

Дуња Милосављевић је, такође, ученица Гимназије “Светозар Марковић”.

“Велика је част за нас из ГИмназије “Светозар Марковић” што присуствујемо овом догађају и представљамо нашу школу јер су Духови један од три најважнија празника који се обележавају у православљу”, казала је Дуња.

Обележавање славе Саборног храма наставља се у 19.30 отварањем седмог Међународног фестивала духовне музике „Музички едикт“.

 


#   Зоран Стаменковић   историја
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима