Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Црква је превише чувала педофила: СПЦ мора да пошаље Пахомија у пензију

rssBookmark and Share

25.03.2013. Izvor: Blic-JužnaSrbija.Info

Владика врањски Пахомије, после најновијих оптужби за сексуално злостављање и педофилију, о чему је Основно тужилаштво у Врању покренуло и истрагу, морао би да буде или рашчињен или бар пензионисан.

Црква је превише чувала педофила: СПЦ мора да пошаље Пахомија у пензију

 

Како саговорници "Блица" оцењују, Сабор СПЦ би о томе требало да расправља већ у мају.

Пахомија, који је пре шест година, што због застарелости, што због наводног недостатка доказа, ослобођен оптужби да је сексуално злостављао четворицу малолетних ученика Богословије, сада је оптужио Немања С, такође некадашњи ученик Богословије. Све то десило се, како је рекао за "Новине врањске", још пре девет година, а до сада је ћутао "због страха и срамоте".

Основно тужилаштво у Врању затражило је од Полицијске управе у том граду да прикупи потребна обавештења о овом случају. Како је рекао начелник Полицијске управе у Врању Слађан Велиновић, полиција је већ поступила по захтеву тужилаштва и "обавила разговоре са неким особама". Велиновић није желео да износи више детаља.

-Нова сведочења, која су готово идентична онима одраније, само показују да читава ствар није разјашњена - оценио је за "Блиц" верски аналитичар Мирко Ђорђевић.

Он подсећа да је, након што је Пахомије ослобођен оптужби 2006. године, портпарол СПЦ владика бачки Иринеј рекао да је за Цркву сада то завршена прича.

- Очевидно је, међутим, да то није тако. СПЦ би требало да се угледа на Римокатоличку цркву. Папа сваке године рашчини десетине свештеника, па и бискупа због сличних ствари, али се то код нас не дешава. Наша Црква није реаговала када је требало, иако има свој судски систем. Цео случај препустила је држави и њеном правосуђу, иако је прво само Црква требало да реагује, па тек онда држава. А држава је са своје стране дозволила да случај застари - рекао је Ђорђевић, додајући да не види друго решење осим да се на темељу нових сведочења цела ствар процесуира.

Проблем је, међутим, како каже, то што су „све структуре државне власти у тесној спрези са СПЦ“.

Социолог Ратко Божовић оцењује да случај Пахомије, заправо, указује на „дефект институција“, и црквених и државних, које „нису хтеле да се та ствар реши“.

- Зато сада имамо понављање исте ситуације. Сви су хтели да прође време да се уљуљка племе. Имамо велико умеће напредовања у назадовању - рекао је Божовић, додајући да је ово парадигма наше ситуације, те да смо склони заборављању.

О Пахомијевом пензионисању прича се још од 2011. године, али се то питање ни тада, а ни годину дана касније није нашло на дневном реду Сабора СПЦ.

Уз Пахомија, виђени за пензију били су и епископ милешевски Филарет, као и владика зворничко-тузлански Василије, који ће и бити послат у пензију ове године.


#   полиција   СПЦ   Слађан Велиновић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима