Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Деминирано подручје код Бујановца

rssBookmark and Share

Бујановац 22.11.2017. РТС, Јужна Србија Инфо

Безбедна је локација у околини Брезнице код Бујановца. Истражено је подручје, пронађене су три противпешадијксе мине и једна ручна бомба. Средства за истраживање локације, која је на мапи Центра за разминирање била означена као сумњива, одвојиле су Владе Србије и Сједињених Америчких држава.

РТС: screeneshot
РТС: screeneshot

Уклоњени су знаци - "Стоп мине",  који су упозоравали становништво на опасност од заосталих противпешадијских и противтенковских мина. Околина Ушког потока, код села Брезнице из категорије сумњива локација прешла је у безбедну.

"Данас је практично дајемо општини Бујановац и грађанима на коришћење као безбедну, пронађене су на дубини од 20 центиметара и све на површини од једног квадратног метра, поред пута, где смо и сумњали, ту је и пронађено", каже Јовица Симоновић, директор Центра за разминирање.

Деминери су претражили терен површине 275.000 квадрата, подручје је брдско-планинско, тешко приступачно. Истраживање је почело пре месец дана.

"Терен је доста неприступачан и није раван, има доста стаза, углавном незагађен металом, и нашли смо три прозивпешадијске мине ПМА 2 и једну ручну бомбу", каже Александар Кусмук, деминер, вођа градилишта.

Центар за разминирање је припремио пројекте за истраживање свих локација, за које се сумња да има заосталих противпешадијских и противтенковских мина, сви пројекти су достављени донаторима.

Коментара: 0


#   Бујановац   Влада Републике Србије   САД  мине  Брезница  Центар за разминирање
@Vlada_SR @


 


[ Додај коментар ]