Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Друга шанса" за стицање основног образовања

rssBookmark and Share

08.09.2013. Autor: S.Popović

У Скупштини Србиjе данас jе, поводом Mеђународног дана писмености, одржан скуп за полазнике и наставнике коjи су учествовали у програму функционалног основног образовања одраслих - "Друга шанса".

У посланичким клупама седело jе 150 наjбољих полазника "Друге шансе", одраслих људи коjи су током прошле године завршили основно образовање, као и 70 наставника из 70 основних школа коjе су учествовале у проjекту.

Према речима потпредседника Скупштине Србиjе Жарка Kораћа, писменост jе основа цивилизациjе у коjоj живимо, jер омогућава преношење знања потомцима.

Oн jе честитао полазницима "Друге шансе" на стеченом образовању, истакавши да они сада учествуjу у изградњи историjе нашег друштва, jер су стекли могућност да комуницираjу са прошлошћу и будућношћу.

"Да сам носилац власти, узео бих такав циљ да нема људи коjи не знаjу да читаjу и пишу, то би био велики корак напред за Србиjу", рекао jе Kораћ и додао да jе проjекат "Друга шанса" веома племенит и да jе поносан на његове учеснике.

Славица Jакшић jе у име Mинистарства просвете честитала учесницима "Друге шансе", истакавши да сада у Србиjи има 70 основних школа у коjима одрасли могу да стекну образовање, као и да jе ове године први пут у своjоj историjи Србиjа добила Закон о образовању одраслих.

Према речима менаџерке проjекта из Делегациjе EУ Jелице Цолић, Униjа jе за таj проjекат описмењавања одраслих у Србиjи издвоjила 4,5 милиона евра.

Oна jе поручила да са нестрпљењем ишчекуjе излагање учесника проjекта о добрим и лошим странама "Друге шансе", додавши да су успеси полазника много већи него што на први поглед делуjе.

Проjекат "Друга шанса", започет 2010. године, финансиран jе бесповратном помоћи EУ и кроз сарадњу са 70 основних школа, 84 средње стручне школе и броjним експертима развио jе и тестирао савремен програм за основно образовање одраслих.

У оквиру проjекта 4.535 одраслих добило jе сведочанство о стеченом основном образовању.
"Друга шанса" jе први програм коjи особама стариjим од 15 година без дипломе и квалификациjа омогућава да бесплатно стекну основно образовање, али и да заврше стручну обуку за одабрано занимање, чиме им се увећаваjу шансе за проналазак посла.

Програм садржи 15 предмета у два модула. Поред уобичаjених предмета за основно образовање, полазници уче основне животне вештине, одговорно живљење у грађанском друштву, примењене науке, дигиталну писменост и енглески као страни jезик.

За разлику од редовне наставе, час траjе 30 минута, а настава се одржава наjчешће у вечерњим сатима четири пута недељно.

Према подацима Републичког завода за статистику, попис из 2011. показао jе да у Србиjи има око 850.000 грађана стариjих од 15 година без завршене основне школе, односно око 13 одсто одраслог становништва Србиjе.


#   образовање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима