Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Начелник полиције прави чистку

rssBookmark and Share

10.08.2013. Autor: Večernje Novosti

Против полицијских службеника који су се огрешили о службу, пљуште пријаве и суспензије. Начелник нишке Полицијске управе Срђан Грекуловић покренуо је до сада 111 дисциплинских поступака против полицајаца, а пре два дана слободе су лишени и саобраћајци М. Д., В. А. и Б. Ј, због сумње да су примали мито од возача како им не би писали казне за учињене прекршаје.

Начелник полиције прави чистку

Њима је истражни судија Вишег суда у Нишу одредио притвор до месец дана, а разоткривени су и ухапшени у акцији сектора унутрашње контроле МУП-а. Портпарол Вишег суда у Нишу Тамара Савић Цветановић каже да се сва тројица сумњиче за продужено кривично дело примања мита, док је се Б. Ј. терети и за злоупотребу службеног положаја. Сумња се да су од возача добијали од 500 до 3.000 динара а, према неким сазнањима, узимали су и евре.

- Поступамо по свакој пријави грађана која се односи на рад наших полицијских службеника - указује Срђан Грекуловић. - Свачији рад се контролише, јер сваки полицајац мора да поштује закон и кодекс о понашању наше службе. Нико од оних који не обављају професионално своје дужности неће наћи место у старешинској гарнитури. С друге стране, свако ко искаже залагање у послу и успешно извршава радне задатке биће предлаган приликом одлучивања о постављању на више дужности.

Од марта ове године, откако је Грекуловић ступио на дужност начелника Полицијске управе у Нишу, 42 службеника је премештено на друга радна места, укључујући и највише старешине, што по казни што по заслузи. Први човек нишке полиције најављује да ће са оваквом праксом да се настави.

До сада је 36 полицајаца дисциплински одговарало због лакше повреде радне дужности, кашњења на посао, неуљудног односа према странкама, невођења рачуна о опреми која им је поверена или изостајања са посла.

Према подацима из нишке полиције, четворица су прошла са опоменама, двадесеторица су кажњена умањењем плате, док остали још чекају одлуку дисциплинске комисије.

Због теже повреде радне дужности, дисциплински поступак је покренут против 75 полицијских службеника. Њих 58 кажњено је новчано, док су остали или отпуштени или суспендовани до одлуке дисциплинске комисије.

ПОКРАО КОЛЕГУ

МЕЂУ полицијским службеницима који су најстроже кажњени има и извршилаца кривичних дела. Тако је један од отпуштених полицајаца неовлашћено одузео возило од власника, а други је шверцовао азиланте. Кажњен је и полицајац који је свом колеги украо делова са аутомобила као и саобраћајац, који је на посао дошао са 2,06 промила алкохола у крви.


#   Срђан Грекуловић     истражни судија   Тамара Савић Цветановић   радна места   дисциплински поступак   кривично дело
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима