Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Načelnik policije pravi čistku

rssBookmark and Share

10.08.2013. Autor: Večernje Novosti

Protiv policijskih službenika koji su se ogrešili o službu, pljušte prijave i suspenzije. Načelnik niške Policijske uprave Srđan Grekulović pokrenuo je do sada 111 disciplinskih postupaka protiv policajaca, a pre dva dana slobode su lišeni i saobraćajci M. D., V. A. i B. J, zbog sumnje da su primali mito od vozača kako im ne bi pisali kazne za učinjene prekršaje.

Načelnik policije pravi čistku

Njima je istražni sudija Višeg suda u Nišu odredio pritvor do mesec dana, a razotkriveni su i uhapšeni u akciji sektora unutrašnje kontrole MUP-a. Portparol Višeg suda u Nišu Tamara Savić Cvetanović kaže da se sva trojica sumnjiče za produženo krivično delo primanja mita, dok je se B. J. tereti i za zloupotrebu službenog položaja. Sumnja se da su od vozača dobijali od 500 do 3.000 dinara a, prema nekim saznanjima, uzimali su i evre.

- Postupamo po svakoj prijavi građana koja se odnosi na rad naših policijskih službenika - ukazuje Srđan Grekulović. - Svačiji rad se kontroliše, jer svaki policajac mora da poštuje zakon i kodeks o ponašanju naše službe. Niko od onih koji ne obavljaju profesionalno svoje dužnosti neće naći mesto u starešinskoj garnituri. S druge strane, svako ko iskaže zalaganje u poslu i uspešno izvršava radne zadatke biće predlagan prilikom odlučivanja o postavljanju na više dužnosti.

Od marta ove godine, otkako je Grekulović stupio na dužnost načelnika Policijske uprave u Nišu, 42 službenika je premešteno na druga radna mesta, uključujući i najviše starešine, što po kazni što po zasluzi. Prvi čovek niške policije najavljuje da će sa ovakvom praksom da se nastavi.

Do sada je 36 policajaca disciplinski odgovaralo zbog lakše povrede radne dužnosti, kašnjenja na posao, neuljudnog odnosa prema strankama, nevođenja računa o opremi koja im je poverena ili izostajanja sa posla.

Prema podacima iz niške policije, četvorica su prošla sa opomenama, dvadesetorica su kažnjena umanjenjem plate, dok ostali još čekaju odluku disciplinske komisije.

Zbog teže povrede radne dužnosti, disciplinski postupak je pokrenut protiv 75 policijskih službenika. Njih 58 kažnjeno je novčano, dok su ostali ili otpušteni ili suspendovani do odluke disciplinske komisije.

POKRAO KOLEGU

MEĐU policijskim službenicima koji su najstrože kažnjeni ima i izvršilaca krivičnih dela. Tako je jedan od otpuštenih policajaca neovlašćeno oduzeo vozilo od vlasnika, a drugi je švercovao azilante. Kažnjen je i policajac koji je svom kolegi ukrao delova sa automobila kao i saobraćajac, koji je na posao došao sa 2,06 promila alkohola u krvi.


#   Srđan Grekulović     istražni sudija   Tamara Savić Cvetanović   radna mesta   disciplinski postupak   krivično delo
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima