Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Клизишта и поплаве у Нишу и региону

rssBookmark and Share

Габровац 06.04.2015. С.Л, Јужна Србија Инфо

Неколико актуелних клизишта, изливања мањих потока, поплављен Габровачки пут и подземне воде на максимуму у Новом Селу, последице су кише која пада последњих неколико дана у Нишу и околини.

Поплаве у Габровцу, Фото Јужна Србија Инфо
Поплаве у Габровцу, Фото Јужна Србија Инфо

Градоначелник Ниша Зоран Перишић каже да су надлежне екипе на терену и санирају клизишта и изливања. У Водопривредном центру „Морава“ оцењују да су водотокови за сада у благом порасту, али стабилни.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић каже да су сви проблеми везани за поплаве, попут клизишта и изливања потока, делом због више силе, али добрим делом и због људског фактора - Ми сви сами смо допринели да нам сада буде оваква ситуација, каже градоначелник.

- Знамо за све проблеме који се дешавају ових дана у Нишу и околини, екипе Предузећа за путеве су изашле на неколико праваца како би очистиле терен. Дирекција за изградњу града је добила налог од мене и Жарка Ранковића, да ураде пројекат за санацију клизишта, а станарима угрожених кућа, како закон налаже, понуђен је смештај у апартманима у Геронотошком центру, каже градоначелник.

- Од Републичком хидрометеоролошком завода добио сам податке да су у Новом Селу подземне воде достигле историјски максимум. Анализирајући садашњу ситуацију, пре свега угрожено пољопривредно земљиште, формирали смо комисију за процену штете, која сутра почиње да ради, каже Перишић. Жарко Ранковић и ја, наишли смо на стару војну карту тог подручја, одувек се знало да је то мочварни терен, и баш то место се некада звало Водиште. Одувек се знало да је ту много подземне воде, и да бунарска вода није за пиће, па се могло и предвидети да ће се овако нешто догодити у Новом Селу, каже Перишић.

-  Уложили смо много градског потенцијала у решавање ових проблема, и наравно, наставићемо да радимо на томе, наглашава Перишић.

Заменик команданта Градског штаба у Нишу, Жарко Ранковић, рекао је да за сада нема подручја угроженог водама, али да су се активирала ранија клизишта, посебно је навео она у улици Партизанских курира у Нишу, у улици Победе у селу Габровац и у селу Крушце, пише Танјуг.

Према речима појединих мештана у селу Хум, дошло је до делимичног изливања Хумског потока, али су екипе надлежног Општинског штаба на терену, и за сада нема већих последица.

Председник општине Аалексинац, Ненад Станковић, рекао је за Танјуг, да је у тој општини још увек на снази одлука о ванредној ситуацији, донета раније када је било угрожено подручје поред Јужне Мораве.


#   поплава   Ненад Станковић   Зоран Перишић   Жарко Ранковић   председник општине   подземне воде   Дирекција за изградњу   клизиште   Габровац   пољопривредно земљиште
@ProfdrPerisic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима