Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Klizišta i poplave u Nišu i regionu

rssBookmark and Share

Gabrovac 06.04.2015. S.L, Južna Srbija Info

Nekoliko aktuelnih klizišta, izlivanja manjih potoka, poplavljen Gabrovački put i podzemne vode na maksimumu u Novom Selu, posledice su kiše koja pada poslednjih nekoliko dana u Nišu i okolini.

Poplave u Gabrovcu, Foto Južna Srbija Info
Poplave u Gabrovcu, Foto Južna Srbija Info

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da su nadležne ekipe na terenu i saniraju klizišta i izlivanja. U Vodoprivrednom centru „Morava“ ocenjuju da su vodotokovi za sada u blagom porastu, ali stabilni.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da su svi problemi vezani za poplave, poput klizišta i izlivanja potoka, delom zbog više sile, ali dobrim delom i zbog ljudskog faktora - Mi svi sami smo doprineli da nam sada bude ovakva situacija, kaže gradonačelnik.

- Znamo za sve probleme koji se dešavaju ovih dana u Nišu i okolini, ekipe Preduzeća za puteve su izašle na nekoliko pravaca kako bi očistile teren. Direkcija za izgradnju grada je dobila nalog od mene i Žarka Rankovića, da urade projekat za sanaciju klizišta, a stanarima ugroženih kuća, kako zakon nalaže, ponuđen je smeštaj u apartmanima u Geronotoškom centru, kaže gradonačelnik.

- Od Republičkom hidrometeorološkom zavoda dobio sam podatke da su u Novom Selu podzemne vode dostigle istorijski maksimum. Analizirajući sadašnju situaciju, pre svega ugroženo poljoprivredno zemljište, formirali smo komisiju za procenu štete, koja sutra počinje da radi, kaže Perišić. Žarko Ranković i ja, naišli smo na staru vojnu kartu tog područja, oduvek se znalo da je to močvarni teren, i baš to mesto se nekada zvalo Vodište. Oduvek se znalo da je tu mnogo podzemne vode, i da bunarska voda nije za piće, pa se moglo i predvideti da će se ovako nešto dogoditi u Novom Selu, kaže Perišić.

-  Uložili smo mnogo gradskog potencijala u rešavanje ovih problema, i naravno, nastavićemo da radimo na tome, naglašava Perišić.

Zamenik komandanta Gradskog štaba u Nišu, Žarko Ranković, rekao je da za sada nema područja ugroženog vodama, ali da su se aktivirala ranija klizišta, posebno je naveo ona u ulici Partizanskih kurira u Nišu, u ulici Pobede u selu Gabrovac i u selu Krušce, piše Tanjug.

Prema rečima pojedinih meštana u selu Hum, došlo je do delimičnog izlivanja Humskog potoka, ali su ekipe nadležnog Opštinskog štaba na terenu, i za sada nema većih posledica.

Predsednik opštine Aaleksinac, Nenad Stanković, rekao je za Tanjug, da je u toj opštini još uvek na snazi odluka o vanrednoj situaciji, doneta ranije kada je bilo ugroženo područje pored Južne Morave.


#   poplava   Nenad Stanković   Zoran Perišić   Žarko Ranković   predsednik opštine   podzemne vode   Direkcija za izgradnju   klizište   Gabrovac   poljoprivredno zemljište
@ProfdrPerisic @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima