Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кућа знања на обалама Ветернице

rssBookmark and Share

Лесковац 28.11.2010. Д. Коцић, Данас

У граду на Ветерници почео је да ради Центар за стручно усавршавање у образовању. Директорка Гордана Станковић истакла је да ће у њему нова знања моћи да стичу педагози Јабланичког и Пчињског округа, односно југа Србије.

Кућа знања на обалама Ветернице

- Овај као и други центри за стручно усавршавање у образовању настали су после потписивања Меморандума о сарадњи и разумевању 24. јуна 2003. године између Владе Швајцарске, швајцарске Агенције за развој и сарадњу и Владе Републике Србије, односно Министарства просвете. До сада је у Србији формирано девет центара са тенденцијом повећања њиховог броја - каже Гордана Станковић, директорка Центра за стручно усавршавање у образовању.

Овај центар основан је за стручно усавршавање запослених у образовању, али и осталих који имају потребу за неким видом стручног усавршавања.

У адаптацију тзв. мале школе “ОШ „Светозар Марковић“, која је прерасла у Центар за стручно усавршавање, уложено је око 15 милиона динара. Трећину средстава обезбедио је град Лесковац, а две трећине Швајцарска агенција за развој и сарадњу. Објекат се простире на око 357 квадратних метара и, између осталог, има конгресну салу са 75 места, две просторије за реализацију стручних семинара, библиотеку са медијатеком, рачунарски центар и друге пратеће објекте, односно садржаје који су неизбежни део ове врсте васпитно образовних установа.


Нови центри

Лесковац је један од пет градова који су добили Центре за стручно усавршавање наставника у Србији. Поред града на Ветерници, центре имају Смедерево, Крушевац, Кикинда и Шабац, а од раније постоје у Ужицу, Чачку и Нишу.


Први семинар

У „кући знања“ минулог викенда одржан је први едукативни семинар за наставнике и професоре српског језика. Планирано је да буде организован већи број стручних предавања, а предавачи би требало да буду најпознатији стручњаци из различитих области васпитања и образовања.

 


#   Лесковац   Бујановац   Прешево   образовање   Ветерница   Гордана Станковић   Светозар Марковић   Швајцарска агенција за развој
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима