Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Kuća znanja na obalama Veternice

rssBookmark and Share

Leskovac 28.11.2010. D. Kocić, Danas

U gradu na Veternici počeo je da radi Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju. Direktorka Gordana Stanković istakla je da će u njemu nova znanja moći da stiču pedagozi Jablaničkog i Pčinjskog okruga, odnosno juga Srbije.

Kuća znanja na obalama Veternice

- Ovaj kao i drugi centri za stručno usavršavanje u obrazovanju nastali su posle potpisivanja Memoranduma o saradnji i razumevanju 24. juna 2003. godine između Vlade Švajcarske, švajcarske Agencije za razvoj i saradnju i Vlade Republike Srbije, odnosno Ministarstva prosvete. Do sada je u Srbiji formirano devet centara sa tendencijom povećanja njihovog broja - kaže Gordana Stanković, direktorka Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju.

Ovaj centar osnovan je za stručno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju, ali i ostalih koji imaju potrebu za nekim vidom stručnog usavršavanja.

U adaptaciju tzv. male škole “OŠ „Svetozar Marković“, koja je prerasla u Centar za stručno usavršavanje, uloženo je oko 15 miliona dinara. Trećinu sredstava obezbedio je grad Leskovac, a dve trećine Švajcarska agencija za razvoj i saradnju. Objekat se prostire na oko 357 kvadratnih metara i, između ostalog, ima kongresnu salu sa 75 mesta, dve prostorije za realizaciju stručnih seminara, biblioteku sa medijatekom, računarski centar i druge prateće objekte, odnosno sadržaje koji su neizbežni deo ove vrste vaspitno obrazovnih ustanova.


Novi centri

Leskovac je jedan od pet gradova koji su dobili Centre za stručno usavršavanje nastavnika u Srbiji. Pored grada na Veternici, centre imaju Smederevo, Kruševac, Kikinda i Šabac, a od ranije postoje u Užicu, Čačku i Nišu.


Prvi seminar

U „kući znanja“ minulog vikenda održan je prvi edukativni seminar za nastavnike i profesore srpskog jezika. Planirano je da bude organizovan veći broj stručnih predavanja, a predavači bi trebalo da budu najpoznatiji stručnjaci iz različitih oblasti vaspitanja i obrazovanja.

 


#   Leskovac   Bujanovac   Preševo   obrazovanje   Veternica   Gordana Stanković   Svetozar Marković   Švajcarska agencija za razvoj
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima