Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Куршумлија: Врати дуг, или оде кућа

rssBookmark and Share

18.07.2013. Izvor: Novosti

Власници приватних радњи тврде да су обманути при подизању кредита у банци. За кредит од 27.000 евра мора да врати 48.000 евра дуга, главнице и камате.

Куршумлија: Врати дуг, или оде кућа

Мада је пре пет година подигао кредит од 27.000 евра, од којих је у међувремену отплатио 24.000, власник фотографске радње Р. С. каже да му је због кашњења са уплатама неколико рата из банке стигла опомена по којој мора да измири 48.000 евра или му следи заплена имовине. Кредит је, истиче, подигао на основу препоруке агента банке, кога је лично познавао и веровао да се задужује по повољним условим, пишу Новости.

- Кредит сам подигао да бих сину запосленом у нашој радњи набавио машине за развијање слика. У међувремену је ступио на снагу закон којим нам се забрањује израда фотографија за лична документа, због чега је посао опао, тако да нисмо могли да на време отплаћујемо рате - објашњава Р. С. - Са отплатом смо почели да каснимо кад је рата порасла са 507 на 570 евра. Наставили смо са уплатама, када је дошло упозорење од банке, као да ништа нисмо отплатили.

На опомену чиновнице из банке да им после судске пресуде следи заплена куће, Р. С. је питао може ли сам да је прода, на шта је уследио негативан одговор.

- Због опомене да морам да отплатим готово дуплу суму, једноставно, не могу ни да спавам - каже Р. С., који с групом суграђана, махом власника приватних радњи или њихових рођака, најављује одлазак пред Владу Србије.

Њих десетак спремно је и да ступи у штрајк глађу, како би скренули пажњу на проблем с којим су суочени, забринути за егзистенцију породица.

И Ж. С. (72) пре три године је био жирант сину...

- Син који је сувласник једне радње подигао је с колегом око два милиона динара. Отплаћивао је рате уредно, а потом обавезу преузео колега, који због мањка посла није успео да измири неколико последњих рата. Међутим, мени је недавно стигло упозорење, односно забрана из катастра да не могу да отуђујем имовину, јер је она сада у власништву банке - прича овај видно узнемирени човек који стрепи за кућу од око 100 квадрата и имање.

ИСТИ АГЕНТ

ДЕСЕТАК саговорника суочених са проблемима отплате истичу да су кредит подигли, јер их је контактирао исти агент банке, који је, иначе, из Куршумлије. Он је у међувремену купио стан и ауто.


#   штрајк глађу
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима