Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Митрополит Амфилохије подржава политику силе и мржње

rssBookmark and Share

16.10.2010. Stefan Radović

Митрополит Амфилохије подржава политику силе и мржње

Коалиција против дискриминације најоштрије осуђује најновију изјаву Митрополита Амфилохија Радовића која представља најгрубљи говор мржње уперен према припадницима ЛГБТ популације, а у исто време и правдање и отворено стављање на страну хулигана и насилника,кажу из ЛГБТ-а.

Обраћајући се окупљенима у селу Клинци код Луштице, Митрополит Радовић је 11. октобра 2010.године, између осталог, назвао ЛГБТ особе „смрадом содомским“, те их окарактерисао као „обезбожене и настране“ и изјавио да су ЛГБТ особе „куга, те пошаст содомска''стоји у саопштењу ове организације из које додају да је Митрополит Радовић врло отворено покушао да оправда насиље које су починили припадници десничарских, квази-навијачких и клерофашистичких удружења на дан одржавања Параде поноса, али и индиректно подржао и најавио будуће сличне акције насиља.

Уместо да као представник Цркве и верски поглавар позива на мир и љубав - Митрополит Радовић, и то не први пут, најотвореније заговара и подржава политику силе и мржње, те директно позива на агресију и вршење дискриминације.

Због поменутих изјава, једна од чланица Коалиције против дискирминације, Лабрис - организација за лезбејска људска права, поднела је јуче притужбу Повереници за равноправност, а у складу са Законом о забрани дискриминације, те је упутила позив Синоду Српске православне цркве да се јавно огради од изјава Митрополита Радовића, члана Синода.

Наглашавамо да је Српска православна црква непосредно пред Параду поноса експлицитно позвала на уздржавање од сваког насиља, те с тога сматрамо да изјава Митрополита Радовића изражава његов лични став мржње и нетрпељивости према припадницима ЛГБТ популације. Имајући ово у виду, сматрамо да је логичан и једини одговоран потез Српске православне цркве тај да се најотвореније огради од свега изреченог од стране једног од чланова Светог синода, Митрополита Радовића-Стоји у саопштењу ЛГБТ организације које је достављено нашој информативној редакцији.

Подсећамо да је у недељу током одржавања Параде поноса у насилничким акцијама и немирима повређено више од сто полицијаца и један учесник Параде, али и да су нападнуте бројне институције и локације, а да је центар Београда био разрушен.

Како нам је речено коалиција против дискриминације такође захтева задржавање у притвору свих ухапшених поводом насиља које се десило 10. октобра, брзо привођење и хапшење свих насилника који су још увек на слободи.

 

ЈЕДНА ОД СПОРНИХ ИЗЈАВА

„Будите уверени да је то предуказање пропасти хришћанских народа. Бог ће знати кад ће ударити Својим бичем и опоменом, али се то већ полако припрема. Не могу се градити људи, народи, културе и државе на гадости, нечистоти и смраду, на безбожништву.”


#   фудбал   навијачи   људска права   Српска православна црква
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима