Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Може им се: Правосуђе и даље у штрајку

rssBookmark and Share

22.10.2010. СР

Представници Министарства правде и синдиката нису постигли договор о прекиду штрајка и повећању зарада. Министарство је запослене у правосудним органима да прекину штрајк и прихвате повећање плате за више од 40 одсто, наводећи и да су обезбеђене стимулације од по 8.000 динара за наредна четири месеца.

Министарство правде сумња "да вођама Синдиката интерес запослених није од примарног значаја, већ да су у питању појединачни интереси који немају везе са оправданим захтевима запослених."

Нажалост, представници синдиката одбили су тај предлог што нам указује да иза синдикалне борбе стоје "неки други мотиви којима погодује штрајк у правосуђу", наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство правде позвало је лидере синдиката да објасне запосленима зашто су одбили повећање зарада какво нико други у држави није успео да добије.

Државни секретар Министарства правде Слободан Хомен објаснио је да би, сходно новој понуди, плате запослених у правосуђу са 16-17 хиљада ишле до 27-28 хиљада динара.

Слађанка Милошевић изјавила је, међутим, да је најновији предлог Владе и Министарства правде неприхватљих,она је нагласила да се штрајка наставља све до исуњења захтева.

Синдикат и запослени у 84 суда и даље траже јединствену цену за обрачун зарада у правосудним органима, односно да сви имају основицу као судије и тужиоци, у износу од 28.000 динара.

 више од сто судова, запослени су почели да раде од понедељка, пошто су прихватили првобитни предлог Министарства правде за повећање зарада од око 30 одсто, почев од 1. јануара 2011. године и исплату стимулација од 6.600 динара, до краја ове године.

Због штрајка судске администрације, суђења се одлажу, изузев у хитним предметима.


#   Слободан Хомен   зарада   Министарство правде   државни секретар
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима