Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Može im se: Pravosuđe i dalje u štrajku

rssBookmark and Share

22.10.2010. SR

Predstavnici Ministarstva pravde i sindikata nisu postigli dogovor o prekidu štrajka i povećanju zarada. Ministarstvo je zaposlene u pravosudnim organima da prekinu štrajk i prihvate povećanje plate za više od 40 odsto, navodeći i da su obezbeđene stimulacije od po 8.000 dinara za naredna četiri meseca.

Ministarstvo pravde sumnja "da vođama Sindikata interes zaposlenih nije od primarnog značaja, već da su u pitanju pojedinačni interesi koji nemaju veze sa opravdanim zahtevima zaposlenih."

Nažalost, predstavnici sindikata odbili su taj predlog što nam ukazuje da iza sindikalne borbe stoje "neki drugi motivi kojima pogoduje štrajk u pravosuđu", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo pravde pozvalo je lidere sindikata da objasne zaposlenima zašto su odbili povećanje zarada kakvo niko drugi u državi nije uspeo da dobije.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen objasnio je da bi, shodno novoj ponudi, plate zaposlenih u pravosuđu sa 16-17 hiljada išle do 27-28 hiljada dinara.

Slađanka Milošević izjavila je, međutim, da je najnoviji predlog Vlade i Ministarstva pravde neprihvatljih,ona je naglasila da se štrajka nastavlja sve do isunjenja zahteva.

Sindikat i zaposleni u 84 suda i dalje traže jedinstvenu cenu za obračun zarada u pravosudnim organima, odnosno da svi imaju osnovicu kao sudije i tužioci, u iznosu od 28.000 dinara.

 više od sto sudova, zaposleni su počeli da rade od ponedeljka, pošto su prihvatili prvobitni predlog Ministarstva pravde za povećanje zarada od oko 30 odsto, počev od 1. januara 2011. godine i isplatu stimulacija od 6.600 dinara, do kraja ove godine.

Zbog štrajka sudske administracije, suđenja se odlažu, izuzev u hitnim predmetima.


#   Slobodan Homen   zarada   Ministarstvo pravde   državni sekretar
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima