Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Народној кухињи прети затварање

rssBookmark and Share

14.08.2013. Autor: Agencija TANJUG

Градски већник Ниша Бранислав Ранђеловић упозорио је данас да постоји реална опасност да се Народна кухиња затвори 18. августа јер нема средстава за оброке.

Народној кухињи прети затварање

Према његовим речима, из буџета града за ову годину за поделу "куваних оброка" социјално угроженом становништву предвиђено 56 милиона динара, али је због великог броја корисника тај новац потрошен.

"Да би наставили са поделом куваних оброка социјално угроженим становницима Ниша, потребан је ребаланс, али имајући у виду пуњење буџета, сумњам да ће до тога доћи", казао је Ранђеловић.

Према његовим речима, издвојени новац за ту намену представља 0,8 одсто средстава у односу на остварене буџетске приходе, што је у складу са стандардима.

Ранђеловић је додао да је пуњење буџета слабо и да нема одакле пребацити средства за народну кухињу, па нова решења покушава да нађе тим стручњака надлежне управе и Центра за социјални рад, који ће предложити измене локалне одлуке о остваривању тог права социјалне заштите.

Директор Центра за социјални рад у Нишу Зоран Јовић рекао је да је право на бесплатан оброк остварило близу 7.000 корсника и да се дневно у просеку подигне око 5.500 оброка.

Право на бесплатан оброк имају људи чији су приходи до нивоа социјалне сигурности, право може да се остварује шест месеци, а после истека тог рока, спроводи се поступак ревизије, напоменуо је Јовић.

Постоје примедбе и на то што право на бесплатан оброк остварују и радно способни становници и да корисници Народне кухиње треба да буду само радно неспособни и старији од 65 година, чиме би се укупан број корисника драстично смањио, казао је Ранђеловић и додао да би онима који могу да раде требало понудити одговарајући радни ангажман, што пропагира и нови Закон о социјалној заштити.

Друга идеја је да град заједно са организацијом Црвеног крста опреми народну кухињу и да се намирнице делом обезбеђују из донација. "За опремање народне кухиње и дистрибуцију хране треба такође обезбедити средства која нису мала", казао је Ранђеловић.

Он се узда у стручни тим и подвлачи да град мора наћи решење за рад Народне кухиње у континуитету у наредној години. Ранђеловић је рекао да је подела куваних оброка започета у јуну ове године и да је тај посао, после спроведеног тендера, поверен Студентском центру у Нишу.

"Поделом куваних оброка желели смо да оброк добију људи којима је он неопходан, као и да тај оброк буде квалитетан", казао је Ранђеловић и подсетио да је раније социјално угрожено становништво, уместо куваног оброка, добијало пакете са намирницима.

Подела намирница показала се као неефикасна и то право остваривало је више од 11.000 корисника, а незадовољство је било велико, напоменуо је Ранђеловић.


#   социјално угрожени   Зоран Јовић   Стручни тим
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима