Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Настављено уклањање бомби код Мердара

rssBookmark and Share

29.08.2012. Autor: Agencija TANJUG

У атару села Мердаре код Куршумлије јутрос је настављено уништавање касетних бомби и других неексплодираних убојних средстава заосталих током НАТО бомбардовања 1999. године.

Настављено уклањање бомби код Мердара

-Данас ћемо извршити уништавање касетних бомби, које су чланови норвешке владе открили јуче и прекјуче, казао је Танјугу начелник Управе цивилне заштите у сектору за ванредне ситуације МУП-а Братислав Ранчић.

Он је истакао да се ради о бомбама које се налазе у шумама уз саму административну линију са Косметом и да су те бомбе америчке – „блу97″ и британске производње – „МК118″.

Посао проналажења касетних бомби обавља тридесетак деминера из Србије, БиХ и Хрватске, који раде за норвешку НВО, док уништавање обављају стручњаци из Одељења за НУС, Сектора за ванредне ситуације.

У селу Мердаре које се налази уз саму администратвну линију са Косовом и Метохијом од 22. маја до данас на површини од 300.000 квадратних метара пронађено је 1.174 комада неексплодираних убојних средстава, од чега 529 комада касетне муниције.

Пројекат деминирања финансира „Норвешка народна помоћ“, а само током протеклог викенда уништено је 400 комада касетних бомби. Због овог проблема мештани села Мердаре али и осталих села дуж административне линије са Косовом од 1999. године не обраћују своја имања, због чега како кажу трпе велику штету јер њихове њиве зарастају у коров.

Коментара: 0


#   село
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима