Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Невреме у Алексинцу и последице

rssBookmark and Share

Алексинац 26.06.2011. Извор: Алексиначке новости, Алексинац.Нет

Алексинац и околину је у петак, 24. јуна, око 21:30ч погодило страшно невреме. Јак ветар и киша ломили су стабла, кровове и стакла. У целој општини нема струје. незванично има и повређених. Све службе су на терену. ватрогасци, полиција... причињена је знатна материјална штета. Неке деонице пута на територији општине су прекривене дрвећем. Саобраћај је отежан.

Невреме у Алексинцу и последице
Алексинчани тотално информативно одсечени од света. не ради ниједан медиј, нема цистерни са пијаћом водом, нема правих информација о штети. Тренутно заседа кризни штаб.


Фото: Мића Димитријевић

По речима директора водовода очекује се да уредно водоснадбевање отпочне у току ноћи. Информације о снадбевању непроверене. по неким чекаћемо снадбевање струјом до уторка. Према речима дежурних екипа алексиначког ЕПС-а, још увек се са сигурношћу не може се рећи када ће нормализовати снадбевање струјом у алексиначкој општини. Јак ветар је синоћ почупао више каблова, оштетио неколико трафо станица и направио велику штету на далеководима.

Најоптимистиније прогнозе говоре да ће Алексинчани струју добити сутра, а оне најпесимистичније да ће кварови бити отклањани наредних два-три дана.

Информација из алексиначког ЕПС-а: уредно снадбевање струјом може се очекивати тек за пар дана. оштећени су далеководи према Крушевцу и Нишу. Епс ће сутра покушати да обезбеди довод струје из Сокобање, да би се она пуштала ка потрошачима на по пар сати дневно, али да ли ће та намера успети остаје да се види.

У Алексинцу струју тренутно има само болница и део Бањског друма, јер је то линија која снадбева пумпе за воду. У току дана струју је добио и део града око улице Душана Тривунца. Тренутно већи део града има струју.

По речима директора водовода, Млађе Томића, Алексинац добити воду у току ноћи, ако се не догоде непредвиђене ситуације - успостављање водоснабдевања је у току.

Редакција Алексиначких новости је управо добила информацију да је проглашено ванредно стање у општини Алексинац. Руководство општине је незадовољно извештавањем српских медија о стању у Алексинцу и сматра да су друге општине и стање у њима боље пропраћени...


Председник општине Иван Димић је на седници Штаба за ванредне ситуације општине Алексинац, одржаној 25. јуна 2011. године у 10 часова, донео одлуку о ПРОГЛАШЕЊУ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ АЛЕКСИНАЦ, услед елементарне непогоде изазване олујним ветром праћеним градом.

На седници Штаба за ванредне ситуације констатовано је да је четвртина општине Алексинац, тачније око 5.000 ха земљишта погођено јаком кишом и градом из правца Пешчанице, Гредетина, преко Трњана, Д. Адровца, Прћиловице, Житковца, Алексинца, Глоговице и Бујмира. Елемантарном непогодом је проузрокована незапамћена хаварија на високонапонској мрежи, услед чега је читава општина Алексинац остала без струје и воде.

Како је у поподневним сатима уз велике напоре дошло до прикључења постројења Бресје на електричну мрежу, прва количина воде за пиће очекује се око 21 ч.

Струјом ће рестриктивно бити снабдевени објекти првог приоритета: Здравствени центар и Фабрика за прераду воде Бресје. У зависности од могућности снабдеваће се објекти битни за функционисање општине: Општинска управа, Суд, Полицијска станица, као и потрошачи који су нужно везани за исту мрежу.

Нормализација у снабдевању електричном енергијом, према проценама стручних лица, очекује се у периоду од 3 до 5 дана.


фото: фејсбук страница Општине Алексинац

По речима Др Зорана Минића из алексиначке хитне помоћи, синоћ је лакше повређено двоје људи. Неколико трагедија је избегнуто за длаку. Лимени кров са "педагошке академије" се откачио, летео 30 метара и пао на кућу у Палилули. По речима власника куће, његово дете је избегло кров за само пар секунди.

По речима власника пекаре "Зора", они ће сутра на тржиште избацити планирану количину хлеба, иако раде на агрегат. Иначе, ову пекару, која је највећи произвођач хлеба у општини, није контактирао нико из општинске управе или Кризног штаба. Уколико не добију струју до сутра увече, производња ће вероватно стати.

Према информацијама које су Алексиначке новости добиле од екипе алексиначког ЕПС-а, у наредна три-четири дана, трајаће повремено укључење струје на пар сати, по групама. Град и општина су подељени у 5 група. динамику снадбевања одређује нишки ЕПС, зависно од оптерећења.

Тренутно су у току радови на далеководу према Крушевцу и отклањању штете на територији целе општине. Стање би требало да се нормализује за пар дана. Алексинац тренутно добија струју из Ниша преко слабог далековода нешто мало из Сокобање. Болница, Бресје и резервоар за воду имаће струју непрекидно.

Марић: У току утврђивање штете, Алексинац приоритет

Начелник Сектора МУП-а за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је данас да се у свим градовима погођеним невременом наставља утврђивање штете, а да је у овом тренутку приоритет нормализација снабдевања електричном енергијом у општини Алексинац.

"У овом моменту се бавимо Алексинцем где је заиста тешка ситуација са снабдевањем електричном енергијом, јер свега једна четвртина те општине има струју", казао је Марић Танјугу.

"Покушавамо на све могуће начине да у контактима са људима из 'Електропривреде Србије' (ЕПС) обезбедимо да се некако проток електричне енергије ка Алексинцу повећа", нагласио је Марић.

Он је рекао и да је сигурно да сви грађани Алексинца неће добити струју бар у наредна три до четири дана, а и то је " врло оптимистична прогноза".

Марић је напоменуо и да ће комисије на терену и данас радити, те ће захтеви у погледу накнаде настале штете бити упућивани ка влади.


Житковац, Првомајска улица

Према информацијама Алексиначких новости, тренутно раде само две бензинске пумпе на територији општине, СБС петрол која се налази на старом ауто-путу ка наплатној рампи према Нишу и пумпа ка Ал. Руднику. На овим пумпама је повећан промет, али нема већих гужви (10-так возила)

Служба хитне помоћи у Алексинцу већ два сата нема струју, уколико до ноћи не буде снадбевања електричном енергијом рад хитне помоћи ће бити отежан. Иначе, служба је у току ноћи имала 50 интервенција на терену и 8 у амбуланти.

По непотрðеним информацијама из нишког ЕПС-а струја ће, док траје ванредно стање, бити дистрибуирана по пар сати за једну групу потрошача, сваких 20-так сати. Званичног распореда укључења нема.

Снадбевање горивом је отежано. У међувремену, на једној пумпи се покварио агрегат, тако да тренутно ради само пумпа СБС петрол на старом ауто-путу који води ка наплатној рампи према Нишу. Пумпа ради 24 сата.

У изјави коју је дао Алексиначким новостима власник пекаре "Зора", која је највећи снадбевач хлебом у Алексинцу, до сада их није контактирао нико из кризног штаба. Иако немају струју власници пекаре одлучили су да и вечерас раде уз помоћ агрегата, како би грађани сутра могли да се снабдеју хлебом. "Зора" ће сутра избацити на тржиште око 10.000 векни хлеба.

Мештани Доњег Адровца су блокирали магистрални пут Житковац-Витковац, из протеста што немају струју више од 24 сата. Екипе полиције на терену. Према непотврђеним информацијама мештани још неколико алексиначких села размишљају да блокирају путне правце.


Без струје до петка?

Иако надлежни у општини наводе да се четири кључна од 12 срушених стубова далековода поправљају, наглашавају да није ангажовано довољно радника.

Председник општине Алексинац Иван Димић каже за Б92 да се на терену тренутно налази само једна екипа Електромреже.

"Био сам на лицу места, разговарао са извођачима, они се труде, али ми се чини да их нема довољно. Свакако би ствар могла да се убрза уколико се озбиљније и још јаче прионе на посао. Према њиховим информацијама стиже још једна група радника. То ће убрзати процес, али се бојим да то није довољно, јер није свеједно да ли ће град остати у мраку 3, 4 или десет дана", каже Димић.

Димић каже да се болница у Алексинцу, Дом здравља и фабрика воде Бресје хаваријски повремено искључују, док мали број домаћинстава добија струју 2 сата дневно. Димић каже да постоји могућност да се и ту ситуација поправи.

"Могуће је допремити више струје, али то се не чини јер нема довољно струје у електродистрибуцији Зајечар која је надлежна за нас. Уколико би се у том реону увеле и рестрикције, али мањег обима, онда би Алексинац могао да располаже неком количином струје која би била довољна да бар сви грађани општине Алексинац у неком тренутку добију струју бар на два или три сата. У овом тренутку постоје делови града који уопште нису укључивани три дана", каже Димић.


#   Алексинац   Здравствени центар   ванредно стање   невреме   Иван Димић   председник општине   Предраг Марић   24 сата   без струје   полицијска станица   Општинска управа   Душана Тривунца   Општина Алексинац   кризни штаб
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима