Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нови закони: Рок за одговор на жалбу на дуго суђење, 2 месеца

Bookmark and Share

02.01.2016. Б92, Танјуг

Грађани Србије од 1. јануара могу да рачунају на нова законска решења о заштити права на суђење у разумном року и јаким алкохолним пићима.

Фото: Freeimages.com
Фото: Freeimages.com

Крајем фебруара ступиће на снагу и нови Закон о оружју и муницији.

Првог дана нове 2016. године ступа на снагу Закон о заштити права на суђење у разумном року, који предвиђа могућност да грађани поднесу приговор и жалбу ако сматрају да судски процес предуго траје.

Приговор се подноси председнику суда, а он има рок од два месеца да на њега одговори.

Председник суда одлуку доноси на основу извештаја које му о судском поступку подносе надлежни судија и тужилац, а странка има право на жалбу ако је њен приговор одбијен или ако председник суда о њему не одлучи у року од два месеца од пријема приговора.

Право на жалбу је могуће и у случају ако је приговор усвојен, а процесне радње за убрзање поступка се не предузимају.

Законом је предвиђено и новчано обештећење које може да износи од 300 до 3.000 евра.

Од 1. јануара почиње примена и Закона о јаким алкохолним пићима, који предвиђа једноставнију и јефтинију производњу ракије, као и бољи положај малих произвођача који ће моћи легално да је продају и изађу из сиве зоне.

До сада физичка лица нису могла легално да буду укључена у производњу и промет ракије.

Циљ закона је либерализација услова за производњу јаких алкохолних пића, а то ће, према очекивањима Владе Србије, довести до смањења трошкова производње и самим тим до повећања броја регистрованих произвођача.

Закон дозвољава промет јаких алкохолних пића између свих субјеката на тржишту када је јако алкохолно пиће и дестилат предмет даље дораде и прераде, а њиме се регулише поступак регистрације географске ознаке и њено коришћење, чиме се штити интелектуална својина у тој области и омогућава додата вредност јаким алкохолним пићима.

Крајем фебруара почиње да се примењује нови Закон о оружју и муницији, који је усвојен у Скупштини Србије 20. фебруара ове године, будући да је прописано да он ступа на снагу годину дана од почетка примењивања.

Он предвиђа два нова услова за поседовање оружја - здравствену способност и оправдан разлог за набавку оружја.

Циљеви закона су да омогући ефикасну контролу поседовања и промета оружја, а други је да легалним и савесним власницима оружја омогући да га несметано поседују и користе у законом дозовљене сврхе - лова, спорта, колекционарства и самоодбране.

Поред оних услова за поседовање оружја који су постојали раније, као што су неосуђиваност за одређена кривична дела, прекршајна некажњаваност за одређене прекршаје, пословна споспобност, обука у руковању оружјем, сада се уводе два нова услова.

Реч је о здравственој способности, која је ранија постојала као могућност, и то само приликом набављања оружја, као и оправдан разлог, што раније није постојало.

Полицији је остављена могућност да по дискреционој оцени забрани поседовање оружја када основано процени да би га власник могао злоупотребити.

Такође, битна новина коју овај закон предвиђа је и издавање оружаног листа, као биометријског документа.

Од 1. јануара почиње и примена одредбе 24 Закона о јавним набавкама, која предвиђа да је наручилац дужан да донесе годишњи план јавних набавки који садржи податке међу којима су предмет набавке, процењену вредност, врсту постпука, оквиртни датум покретања и закључења уговора, оквирни рок трајања уговора, наводи уколико набавку спроводи преко тела за централизоване набавке.

План јавних набавки, измене и допуне плана наруцилац објављује на Порталу јавних набавки у року од 10 од дана доношења.


#   суд   закони   оружје   суђење   Скупштина Србије   усвајање   посланици   жалба   интелектуална својина   физичка лица       алкохолна пића
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима