Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Oд 1. jануара дупло више основних судова

rssBookmark and Share

Владичин Хан 06.10.2013. Autor: M.Mitić

Нова мрежа судова коjа треба да почне да функционише 1. jануара 2014. године предвиђа да се броj основних судова готово удвостручи са 34 на 66, а броj jавних тужилаштава повећа на 58 како би правда била jефтиниjа и доступниjа свим грађанима у Србиjи.

Oд 1. jануара дупло више основних судова

У неким случаjевима ће убудуће доћи до "спаjања" два мања града или општине тако што ће у jедном бити седишта судова са кривичним одељењем и jавним тужилаштвом, а у другом грађанско одељење суда.

У неким местима где буду угашене судске jединице, привремено се уводе судске канцелариjе до почетка рада нотариjалних канцелариjа у септембру идуће године.

Предлог закона о седишту судова и jавних тужилаштава средином октобра треба да се нађе пред посланицима у Скупштини Србиjе, а након његовог усваjања у новембру и децембру обавиће се селидба судова и предмета, као и распоређивање судиjа и тужилаца, рекао jе Танјугу министар правде и државне управе Србиjе Никола Селаковић.

Mеђу градовима у коjима ће према том закону опет профунционисати судови су Шид, Врбас, Aлексинац, Рашка, Сjеница, Сурдулица... Броj виших судова остаjе непромењен, а четири апелациона суда имаће нешто другачиjе распоређену месну надлежност.

Према речима министра, закон ће донети нека нова оригиналниjа решења коjа су предузета да би грађани били много ближи судовима у коjима траже заштиту своjих права, а опет су вођена рационалношћу са становишта трошкова.

"Tражећи наjбоља решења, у неким случаjевима нисмо имали довољно новца или довољно основа да оснуjемо и суд и тужилаштво у jедном граду. Mеђутим ако се испостави да jе поред њега град коjи jе сличне величине или нешто већи онда смо их спаjали по принципу да у jедном граду имамо jавно тужилаштво а у другом суд", обjаснио jе Селаковић.

У оном граду где jе jавно тужилаштво ту jе смештено и одељење кривчног суда, а наjчешће и седиште суда, додао jе министар истичући да све зависи у од места до места и да километража више ниjе нешто што ће представљати проблем грађанима.

Oн jе као пример за таj принцип "спаjања" навео Инђиjу и Стару Пазову, Смедеревску Паланку и Велику Плану, Бечеj и Нови Бечеj, Деспотовац и Свилаjнац, Сурдулицу и Владичин Хан, Брус и Aлександровац, Kулу и Врбас...

Mинистар jе такође указао да ће неке судске jединице бити угашене, али да грађани то неће осетити jер ће у тим местима остати да ради судска канцелариjа у коjоj ће се вршити приjем поште, судске овере... Tако ће функционисати систем у том конкретном месту док буде заживео jавнобележнички систем у тим местима, након чега ће канцелариjе престати да раде, нагласио jе он.

Према његовим речима, примена Закона о jавним бележницима почиње 1. септембра 2014. године.

"Mинистарство правде и државне управе, судство и тужилаштво, сви ми морамо свим своjим снагама и капацитетима да будемо усредсређени да од 1. jануара наредне године нова мрежа судова и jавних тужилаштава почне да функциониш. Изазов jе jош и већи jер смо ушли у процес скрининга, билатералног диjалога са Eвропском униjом и чекамо формални почетак преговора", поручио jе Mинистар.

У претходне три године у Србиjи jе било троструко више судских jединица него судова. Новим законом предвиђено jе да их буде тек 14.

Рад судова и jавних тужилаштава на Kосову и Mетохиjи биће уређен другим законом, а до његовог доношења српски судови и jавна тужилаштва на подручjу KиM настављаjу да постоjе и раде у непомењеном облику.


#   Владичин Хан   Никола Селаковић   предлог закона
@selakovicnikola @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима