Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Од сутра нема укњижења и уверења: "Катастар" у Нишу у штрајку

rssBookmark and Share

14.12.2015. Белами портал, Јужна Србија инфо

Запослени у "Катастру" отпочињу штрајк сутра, 15. децембра.
Уколико грађани Ниша, али и других градова Србије морају нешто хитно да заврше у катастру, за то имају само још само данашњи дан, јер већ од сутра запослени у тој служби ће бити у штрајку.

Од сутра нема укњижења и уверења: "Катастар" у Нишу у штрајку

Председник Јединствене синдикалне организације Републичког геодетског завода Мирјана Јовановић каже да ће запослени бити на својим радним местима, али неће примати нове захтеве, нити ће издавати уверења.

У Републичком геодетском заводу остаће 2.078, али није прецизирано у којој ће служби у Србији бити отпуштено колико радника, истакла је Јовановић.

-Нишка служба има 59 стално запосленик и још 30-так по уговору и са овим бројем радника ми имамо велику гужву и проблеме да испоштујемо све рокове. Преузимањем земљишних књига добили смо око 28.000 нових предмета, каже представник синдиката.

Она је додала да ће за време штрајка Републички геодетски завод тотално обуставити рад али запослени ће бити на радним местима, неће бити шетње.

-Они ће за то време радити на заосталим предметима, објашњава Јовановић и додаје да ће штрајковати све до испуњења захтева.

-Ми годину дана са надлежним министарством водимо дијалог. Штрајк је уследио када смо увидели да министарсво нема разумевања за Републички геодетски завод, истиче Јовановић и још једном позива грађане да уколико им нешто хитно треба то заврше до уторка 15. децембра.

Представници Синдиката тврде да због обима посла који обављају немају вишак, већ мањак радника. Смањење броја стално запослених за 123, укидање 450 непопуњених радних места и раскид уговора са више од 700 лица која су ангажована по основу уговора о делу, доводи до немогућности извршавања постојећих послова у РГЗ-у.

Законом о озакоњењу се више пута повећава обим посла због легализације 1,5 милиона објеката, а поставља се и рок за успостављање електронске грађевинске дозволе, наводе запослени.

Драстично се смањује и буџет РГЗ-а за наредну годину без обзира што ће повећани обим послова захтевати додатне трошкове за канцеларијски материјал и техничку опрему.

Овим Одлукама директно се укида више од 50 Служби за катастар и то у најмањим и најнеразвијенијим општинама где се грађанима и локалним самоуправама ограничава право и доступност коришћења података који су уписани у катастру као јавном регистру,упозоравају у РГЗ.

С.Ј.


#   синдикат   штрајк   катастар   отпуштања   запослени   Републички геодетски завод   Мирјана Јовановић   Ана Јовановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима