Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Појачана радиоактивност на југу Србије

rssBookmark and Share

Врање 22.07.2011. Извор: Курир

Радиоактивност на југу Србије у среду по подне била утростручена, а надлежни не знају шта је извор опасног зрачења

Појачана радиоактивност на југу Србије

Уређај за мерење радиоактивног зрачења показао је у среду по подне у Врању троструко виши ниво радиоактивности! Уместо око 100 нСв/х, колико су уобичајене вредности радиоактивности у Србији, у овом граду на југу Србије радијација је достигла рекордних 300 мерних јединица!

Међутим, упркос алармантној ситуацији, у Агенцији за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије није било никога. Једино што су грађани могли да виде на интернет сајту Агенције јесте да је радиоактивност појачана, али због чега је то тако и да ли су угрожени, нису имали од кога да сазнају.

Ова установа, која је први бедем заштите грађана од изненадне радијације, после подне је празна!

Мирјана Раденковић, директорка Агенције, каже да нема никакве потребе за увођењем дежурства, јер постоје људи који прате ситуацију.

- Мене као директора обавештавају тек кад је нешто озбиљно, што у Врању није био случај. Повишена радиоактивност била је тренутна, а изазвао ју је извор јонизујућег зрачења у непосредној близини мерног уређаја, док је у граду све било у реду - објашњава Раденковићева, која није могла да каже о каквом је извору реч.

Није први пут

Милојко Ковачевић, директор лабораторије у Институту „Винча“, каже да у Врању повишен ниво радиоактивности није ништа неуобичајено.

- И раније се дешавало да је мерен виши ниво радиоактивности у Врању. Грађани су нас више пута звали и питали зашто је код њих радиоактивност повећана. Проблем је био у томе што у близини мерног места постоји заваривач. Кад се врше радови, ниво радиоактивности се повећа - каже Ковачевић и истиче да би нагли скок нивоа радијације у Врању могао бити и последица пада кише.



#   Врање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима