Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Pojačana radioaktivnost na jugu Srbije

rssBookmark and Share

Vranje 22.07.2011. Izvor: Kurir

Radioaktivnost na jugu Srbije u sredu po podne bila utrostručena, a nadležni ne znaju šta je izvor opasnog zračenja

Pojačana radioaktivnost na jugu Srbije

Uređaj za merenje radioaktivnog zračenja pokazao je u sredu po podne u Vranju trostruko viši nivo radioaktivnosti! Umesto oko 100 nSv/h, koliko su uobičajene vrednosti radioaktivnosti u Srbiji, u ovom gradu na jugu Srbije radijacija je dostigla rekordnih 300 mernih jedinica!

Međutim, uprkos alarmantnoj situaciji, u Agenciji za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije nije bilo nikoga. Jedino što su građani mogli da vide na internet sajtu Agencije jeste da je radioaktivnost pojačana, ali zbog čega je to tako i da li su ugroženi, nisu imali od koga da saznaju.

Ova ustanova, koja je prvi bedem zaštite građana od iznenadne radijacije, posle podne je prazna!

Mirjana Radenković, direktorka Agencije, kaže da nema nikakve potrebe za uvođenjem dežurstva, jer postoje ljudi koji prate situaciju.

- Mene kao direktora obaveštavaju tek kad je nešto ozbiljno, što u Vranju nije bio slučaj. Povišena radioaktivnost bila je trenutna, a izazvao ju je izvor jonizujućeg zračenja u neposrednoj blizini mernog uređaja, dok je u gradu sve bilo u redu - objašnjava Radenkovićeva, koja nije mogla da kaže o kakvom je izvoru reč.

Nije prvi put

Milojko Kovačević, direktor laboratorije u Institutu „Vinča“, kaže da u Vranju povišen nivo radioaktivnosti nije ništa neuobičajeno.

- I ranije se dešavalo da je meren viši nivo radioaktivnosti u Vranju. Građani su nas više puta zvali i pitali zašto je kod njih radioaktivnost povećana. Problem je bio u tome što u blizini mernog mesta postoji zavarivač. Kad se vrše radovi, nivo radioaktivnosti se poveća - kaže Kovačević i ističe da bi nagli skok nivoa radijacije u Vranju mogao biti i posledica pada kiše.



#   Vranje
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima