Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Берачи, опрез, запатиле се отровне рудњаче

rssBookmark and Share

16.10.2013. Autor: Beta

Појавила се нова врста отровних гљива која расте на местима где су некада бране јестиве, што може да изазове забуну са тешким последицама, упозорили су берачи печурака.

Берачи, опрез, запатиле се отровне рудњаче

Како је изјавио најпознатији берач гљива у рудничко-таковском крају Предраг Дмитровић (62) из Горњег Милановца, нова врста у свему подсећа на печурке које се овде називају "рудњаче", а то су "шампињони".

"Нема дилеме, то је нова врста која се ових дана појавила после обилних киша, али уместо јестивих оне су отровне. Са тим су се сложили други берачи и мештани, што су потврдили и стручњаци у Чачку које сам јуче консултоивао", казао је Дмитровић.

Он је објаснио да је ова врста гљива веома лепог изгледа, слична шампињонима и има веома пријатан мирис, али никада раније се није налазила на стаништима где су бране јестиве, због чега ће узорке послати и Биолошком институту у Београд.

Дмитровић се сакупљањем гљива и других шумских плодова бави од детињства, а велики је љубитељ природе али ову врсту никада и нигде није видео због чега је упозорио неискусне бераче да буду обазриви, јер тровање може да наступи и преко руку ако се не оперу.

Коментара: 0


#   тровање   печурке   шампињони
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима